Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
ΜΥΘΟΣ 4

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ  ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην προκαπιταλιστικη εποχή οι εργαζόμενοι δούλευαν στη αγροτική παραγωγή κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των τσιφλικάδων.
Η ζωή ήταν εφιαλτική . Οι αγρότες καταδιώκονταν , βασανίζονταν αυθαιρετα,ενω δεν είχαν μισθό είχαν φορολογία, χωρίς καταναλωτικά αγαθά, και επαρκή τροφή.
Ο ρουχισμός ήταν πολυτέλεια, η διασκέδαση ανύπαρκτη, η ιατρική περίθαλψη μαζί με την παιδεία δεν αποτελούσαν κοινωνικά αγαθά.
Η ενημέρωση και η ψήφος δεν αποτελούσαν δικαίωμα.
Ο μόνος σκοπός τους, η επιβίωση.
Το προσδόκιμο επιβίωσης δε ξεπερνούσε τα 55 έτη, η παιδική θνησιμότητα στα ύψη, επιδημίες θέριζαν τον κόσμο, μη μπορώντας οι θεραπείες να ανήκουν σε όλους.

Στην Νορβηγία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία κ.α που ζούσαν υπό αυτό το καθεστώς ,ο πληθυσμός τους υποδιπλασιάστηκε από τις επιδημίες.
Ενώ στην βιομηχανοποιημένη Αγγλία και Ολλανδία ο πληθυσμός αυξήθηκε ραγδαία και οι συνθήκες διαβίωσης βελτιώθηκαν αισθητά.

Με τον καπιταλισμό για πρώτη φορά καθιερώθηκε η μισθωτή εργασία ,
Δόθηκε αγοραστική δύναμη στη λαϊκή τάξη ,η οποία κατανάλωνε προϊόντα που η ίδια παρήγαγε.
Τα εργοστάσια δεν παρήγαν προϊόντα για τους καπιταλίστες ,αλλά για τον λαό.
Ένας λαός σε ευημερία σίγουρα θα κατανάλωνε περισσότερα εργοστασιακά προϊόντα.
Ένας λαός ο οποίος άρχισε σιγά-σιγά να ξεφεύγει από τον βραχνά της επιβίωσης και της μιζέριας.

ΣΤΗΝ  ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ                                                                                    Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ, ΥΓΙΗΣ, ΚΑΘΑΡΟΣ ,ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟΣ ,                                                                                                     ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, 8ΩΡΗ ΚΑΙ 5ΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ,                                                                                                       ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ,ΚΑΙ
ΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ .

ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ                                                                                       Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ  ΜΙΣΘΩΤΟΣ,
 ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,                                      ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟ,                                                 ΕΧΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ,                                ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ,  ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ, ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ,                                                                                     ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ,                                                                                          ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ,                                                                     ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ,                                                           ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΕΙ  ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ.
ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΛΛΩΣΤΕ  ΝΑ  ΣΤΑΘΕΙ  Η  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ  Η  ΕΞΕΛΙΞΗ  ΧΩΡΙΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΗΝΗ.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ , ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ

Στον καπιταλισμό μοιραία άλλαξε και η εργοδοσία . Εκεί που στα αρχικά στάδια του βασιζόταν στον καταναγκασμό της εργασίας και στα χαμηλά ημερομίσθια , τώρα στηρίζεται στους εργαζόμενους και συνδέει την αμοιβή τους με την παραγωγικότητα και την κερδοφορία της επιχείρησης.

Μένουν να γίνουν πολλά ακόμη στο επίπεδο των δικαιωμάτων και της συμπεριφοράς των εργασιακών σχέσεων, αλλά οι παράδεισοι δεν χαρίζονται , ουτε επιβαλλονται, κερδίζονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία χώρα καπιταλιστική δεν έγινε η αναμενόμενη επανάσταση των εξαθλιωμένων εργαζομένων ενάντια στο κεφάλαιο, όπως αιτιοκρατικά είχε προβλέψει ο Μαρξ .
Γιατί έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν  ότι η ζωή τους χρόνο με το χρόνο βελτιωνόταν, κοιτάζοντας παράλληλα και τον εργασιακό Μεσαίωνα των συναδέλφων τους στα καθεστώτα του υπαρξαντος σοσιαλισμού.

                                                                                 ΚΡΟΥΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση