Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
ΜΥΘΟΣ  9

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ  ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ακόμα και στην χώρα του υπαρκτού καπιταλισμού , στις ΗΠΑ, οι πολιτικές αποφάσεις που  λαμβάνονται έχουν παρεμβατικό χαρακτήρα για την οικονομία.
Αναλυτικά.                                                                                                        Δημιούργησαν 2 κρατικές τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac για να εξυπηρετήσουν το πρόγραμμα  ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  δίνοντας στεγαστικά δάνεια αφειδώς  χωρίς εγγυήσεις, νομίζοντας ότι θα λυσσουν το πρόβλημα στεγάσης που υπάρχει λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού από μετανάστες λαθραίους ή μη.( Δυστυχώς είναι η κακοδαιμονία της χώρας της ευκαιρίας να έλκει ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους)
Έπειτα  οι τράπεζες αυτές με την μορφή ομολόγων πούλησαν τα συμβόλαια αυτά σε άλλες τράπεζες σ’ολο τον κόσμο . Τα κεφάλαια (φούσκες) επενδύθηκαν , απέδωσαν  ,αυξήθηκαν οι μετοχές στα χρηματιστήρια, πολλοί πήραν τα λεφτά τους και πλούτισαν. Το χρήμα διοχετεύτηκε σε πολλούς μέχρι να αντιληφθούν ότι η αρχική πηγή των δανειοληπτών ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Μοιραία η χρηματοπιστωτική κρίση επηρέασε το αμερικανικό κράτος  , δημιουργώντας ντόμινο σε όλες τις οικονομίες του κοσμου,το οποίο για να δώσει λύση στο πρόβλημα παρενέβη για δεύτερη φορά χρηματοδοτώντας τις τράπεζες για να μην κλείσουν ,από τον κρατικό προϋπολογισμό δηλ. από του φορολογουμένους.

Ο δανεισμός στηρίζεται στο εξής τρίπτυχο
 ΠΙΣΤΗ---ΚΕΦΑΛΑΙΟ---ΠΛΟΥΤΟΣ

Όταν διαταράσσεται η πίστη  ο δανεισμός γίνεται επιφυλακτικός και ακριβός . Τα κεφάλαια ασφυκτιούν ,δεν παράγεται πλούτος ,και οι χώρες μπαίνουν στην ύφεση ,οι επιχειρήσεις χωρίς ρευστότητα και πιστώσεις κλεινουν,οι εργαζόμενοι φτωχαίνουν ή μένουν άνεργοι κ.ο.κ.

Όλα αυτά από φωτισμένους γραφειοκράτες του κεντρικού σχεδιασμού που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και στην Αμερική.

Στην Ελλάδα όμως την κρίση τη δημιούργησε το κράτος , η οποία μετά πέρασε στις τράπεζες και όχι το αντίθετο .
Απλά με την διεθνή κρίση οι δανειστές μας λόγω ρευστότητας έγιναν πιο φειδωλοί και πιο ακριβοί σε χώρες με  μειωμένη ΠΙΣΤΗ , έτσι τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ που μας έλειπαν τα πήραμε από την ΤΡΟΙΚΑ με πολύ αυστηρούς όρους ,δεσμευμένοι για νοικοκύρεμα των δημοσιοοικονομικών μας κατ’αρχην , για να μπορέσουμε στο μελλον, τα κεφάλαια αυτά να τα μετατρέψουμε σε ΠΛΟΥΤΟ.



Στην ουσία η διεθνή κρίση δεν επηρέασε την ελληνική οικονομία , αλλά την ξεγύμνωσε.


                                                                         ΚΡΟΥΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ



0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση