Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Οι πρώτοι ασθενείς με την νόσο Hansen εμφανίζονται το 1350π.χ στην Αίγυπτο και αναφέρονται στα χρόνια του Χριστού πριν 2000 χρόνια . Άνθρωποι καταδικασμένοι στο κοινωνικό περιθώριο, υποβάλλονταν σε εξευτελιστικούς διωγμούς ακόμη και σε πυρπόληση. Φαινόμενα που διατηρήθηκαν έως και το 20ο αιώνα με κλασικό παράδειγμα την Σπιναλόγκα το 1908.

Επίσης ,τον 15ο αιώνα,  η οργανωμένη εξόρυξη υδρογονανθράκων και διαφόρων μεταλλευμάτων , σαν υλικά απαραίτητα για την κατασκευή κτηρίων και καύσιμης ύλης στις μηχανές της τότε βιομηχανίας , δημιούργησε εκατοντάδες ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες.

Αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες εργασίας της εποχής , τα εργατικά ατυχήματα ,τις συγκρούσεις με την εργοδοσία, τις απεργίες και τους θανάτους , σε σχέση με σήμερα θα διαπιστώσει κανείς ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει θεαματικά.

Πως όμως συνδέονται αυτά τα δυο;

 Η μεταλλευτική επιστήμη , η ανακάλυψη νέων μηχανημάτων ,άλλαξε άρδην τις συνθήκες εργασίας. Η γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας σε άλλους κλάδους μείωσε την ζήτηση εργασίας στα ανθρακωρυχεία. Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης λειτούργησε και πάλι, η αύξηση των ημερομισθίων αύξησε την προσέλκυση νέων εργαζομένων. Στις μέρες μας οι μισθοί είναι πολύ καλύτεροι από πολλούς κλάδους της βαριάς βιομηχανίας και οι σημερινές εκμεταλλεύσεις στον δυτικό κόσμο έχουν δείκτες ασφάλειας που θα ζήλευαν πολλοί άλλοι οικονομικοί κλάδοι.

Στην εποχή μας οι λεπροί δεν αποτελούν πρόβλημα δημόσιας υγείας, κυκλοφορούν ανάμεσα μας ,είναι λιγότεροι και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μείωσε δραματικά την εξάπλωση της νόσου.
Ο Dr Guy Heny Faget το 1945 στις ΗΠΑ ανακάλυψε τις σουλφοναμιδες, φάρμακα καταστολής του μυκοβακτηριδιου, μαζί με την έρευνα , ανάπτυξη και  χρηματοδότηση των φαρμακευτικών εταιρειών, η νόσος βρίσκεται υπό έλεγχο και οι ασθενείς είναι ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες.
Από τα εκατομμύρια νοσουντων ανά τον κοσμο,ενδεικτικα, το 2000 αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ μόνο 108 περιστατικά, τα υπόλοιπα αναφέρονται κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Ο έλεγχος  της νόσου Hansen έκλεισε μια μεγάλη τρύπα στους  προϋπολογισμούς των κρατών για την περίθαλψη των ανθρώπων αυτών.
Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε στην ηπατίτιδα, στη φυματίωση, στη χολέρα, την πανώλη, στις παιδικές ασθένειες με τα εμβόλια, και σε εκατοντάδες άλλες ασθένειες. Όλα επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού, όλα ,πρόοδος των ανοικτών κοινωνιών της ελεύθερης αγοράς. Είδατε καμία επιστημονική ανακάλυψη στα 72 χρόνια του υπαρξαντος σοσιαλισμού;

Το μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για την ανέλκυση των ανθρακωρύχων στη Χιλή ήταν ανακάλυψη ιδιωτικής εταιρείας, πριν λίγα χρόνια απλά θα εκφράζαμε τη λύπη μας στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών, όταν ακόμα στην κομμουνιστική Κίνα θρηνούμε 3000 νεκρούς κάθε χρόνο. Στο μέλλον μπορεί να μην χρειάζεται καν να κατεβαίνουν οι άνθρωποι χιλιόμετρα κάτω από τη γη και η εξόρυξη να γίνεται με ρομποτακια. Στην Ελλάδα η μείωση της απασχόλησης μπορεί να βρει έδαφος για διαμαρτυρίες του ΚΚΕ, αλλά η ζωή πάει μπροστά.
Στον 20ο αιώνα που πέρασε οι ανακαλύψεις πάντα έφερναν αύξηση της ανεργίας αλλά ταυτόχρονα δημιουργούσαν περισσότερες   ευκαιρίες εργασίας σε άλλους τομείς. Αναλογισθείτε ότι στις αρχές του αιώνα ο κόσμος απαριθμούσε 1,5 δις κατοίκους και στο τέλος του 6,5δις. Που άραγε να βρήκαν δουλεία όλοι αυτοί οι άνθρωποι και ταυτόχρονα να αυξήσουν το βιοτικό τους επίπεδο, μαζι με το προσδοκιμο επιβιωσης;

Ασθένειες όπως το AIDS , ο καρκίνος και πολλές άλλες ανίατες ασθένειες στο μέλλον θα είναι μια ανάμνηση στις στατιστικές.
Ο κόσμος χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ανοικτές κοινωνίες της ελεύθερης αγοράς, αλλά όπως και στο θαύμα του Χριστού που θεράπευσε τους δέκα λεπρούς , μόνο ο ένας τον βρήκε να του πει ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


                                                                                                Κρούστης Αντώνης

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση