Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

 

Την ώρα που το νησιωτικό έθνος ετοιμάζεται για το πρώτο συνέδριο του ΚΚ Κούβας, ύστερα από 14 χρόνια, ριζικές αλλαγές στην κρατικά ελεγχόμενη οικονομία της Κούβας συντελούνται με ταχείς
ρυθμούς. Παρότι ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο απέκλεισε την επιβολή μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεων στην αγορά, η χρονική συγκυρία του συνεδρίου του κόμματος, που συμπίπτει με τα
50χρονα της αμερικανικής επέμβασης στον Κόλπο των Χοίρων, εμπεριέχει βαθύτατο συμβολισμό.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόλυση ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, οι απαγορεύσεις κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας χαλάρωσαν, δημιουργώντας την προοπτική αυτοαπασχόλησης ή σύστασης εργατικών συνεταιρισμών. Το Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση στην επιδότηση της ζάχαρης και του εισαγόμενου ρυζιού, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, το καθεστώς είχε υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα, το πέσο, κατά 8%.
Το Κλαμπ των Παρισίων – η ομάδα των μεγαλύτερων κρατών-πιστωτών- εκτιμά ότι η Κούβα έχει χρέος της τάξης των 30,4 δισ. δολαρίων. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται, όμως, και οι εκκρεμότητες της Αβάνας απέναντι στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Εκτός των κρατών του Κλαμπ των Παρισίων, η Κούβα χρωστά τα μεγαλύτερα ποσά στην Αργεντινή (1,8 δισ. δολάρια) λόγω δανείου που ο Φιντέλ Κάστρο είχε εξασφαλίσει από το Μπουένος Αϊρες το 1973 από τη θνησιγενή δημοκρατική κυβέρνηση του πρόεδρου Χέκτορ Καμπόρα.
Η προθυμία του Ούγκο Τσάβες να προσφέρει φθηνό πετρέλαιο στην Κούβα διέσωσε προς στιγμήν το καθεστώς της Αβάνας. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο αναδείχθηκε επ’εσχάτων σε νέα πηγή δανεισμού για την Κούβα, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η Κίνα έχει δανείσει 4 δισ. δολάρια στην Αβάνα τα τελευταία χρόνια.
Οι διαφωνίες που προκαταβολικά εξέφρασαν στελέχη Αριστερών κομμάτων και οργανώσεων από όλο τον κόσμο, σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές προθέσεις του Ραούλ Κάστρο, έχουν όμως περισσότερο να κάνουν με την εξάρτηση της κουβανικής οικονομίας από τις ΗΠΑ, παρά με οιεσδήποτε ιδεολογικές διαφωνίες. Η Κούβα εισάγει άλλωστε ποσοστό 80% των τροφίμων της από τις ΗΠΑ.
             (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_29/03/2011_385081                                                                                    
 ΣΧΟΛΙΟ. Οταν ο Καστρο απελευθερωνει την κρουαζιερα και ηδη προσεγγιζουν «πολυεθνικα» κρουαζιεροπλοια  το λιμανι της Αβανας, οι αυτοχθονες ιθαγενεις της αριστερας κλεινουν το λιμανι του Πειραια.
       
ακινησιας
        Οταν ο Καστρο απολυει 1.000.000 υπαλληλους του δημοσιου και παραδεχεται δημοσια «οτι τυπηρεσιας του Αλαθητου, επιμενουν στην κρατικοποιηση των παντων και οτι για ολα, μας ο μοντελο αναπτυξης που ακολουθησαμε δεν αποδιδει», οι δικοι μας κομμουνιστες της φταιει ο καπιταλισμος.
Ευτυχως η ζωη τους διαψευδει και η ιστορια τους τιμωρει, μεχρι την τελικη περιθωριοποιηση τους.

                                                                             Κρουστης Aντωνης
                                                                  Fileleftheros1966.blockspot.com


Οταν ο Καστρο απελευθερωνει χιλιαδες επαγγελματα, οι κρατικοδιαιτες συντεχνιες της ,διαδηλωνουν για την διατηρηση των κλειστων επαγγελματων.

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση