Τετάρτη 20 Απριλίου 2011




Επιτέλους ακούσαμε μια συγκροτημένη πρόταση εξουσίας από το ΚΚΕ, στις 18/4/2011 στο Σύνταγμα από την Γ.Γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Αναφέρω τα κυριότερα σημεία και ένα μικρό
σχολιασμό, αν μου επιτρέπουν οι «σύντροφοι» της λαϊκής εξουσίας.

1.Το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας αναφερόταν στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος που νομοτελειακά καταρρέει αυτό μαζί με τα κόμματα εξουσίας που το υπηρετούν.  
Άποψη μου είναι ότι δεν καταρρέει ο καπιταλισμός αλλά οι χώρες α).που επέλεξαν να παρέμβουν στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς, αρχής γενομένης από την Αμερική που με πολιτικές αποφάσεις δημιούργησε την φούσκα των ακινήτων και β) οι χώρες που σαν κύριο μοχλό ανάπτυξης είχαν το κράτος που όχι μόνο παραγωγικό ήταν αλλά και δημιουργός αβάστακτων ελλειμμάτων καλυπτόμενα από ασύδοτους δανεισμούς
Χώρες καπιταλιστικές όπως η Δανία, Φιλανδία, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία ,Ισραήλ, Χονγκ Κονγκ,  Ταϊβάν, Ν.Κορεα και πολλές άλλες δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

2.Ο λαός πρέπει να χρησιμοποιήσει σωστά το όπλο της  ψήφου του. Να επέλθει θεαματική μείωση των 2 κομμάτων εξουσίας, να ενισχυθεί το ΚΚΕ, να δημιουργηθούν συσχετισμοί δυνάμεων, πολιτική αστάθεια( μη την φοβάστε), με αποτέλεσμα δημιουργίας συνθηκών ανατροπής και εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.
Μπορεί να υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απενεχοποιει την Αριστερά η οποία ήταν συνδημιουργος της κρατικιστικης αντίληψης των Ελλήνων και πλειοδότης όσον αφορά την εκτροφή του κράτους-Γαργαντουα. Συνεπώς ούτε οι συνθήκες θα δημιουργηθούν για ανατροπές προς την  κατεύθυνση του πίσω, ούτε οι συσχετισμοί δυνάμεων θα βρεθούν (πολυ αφηρημένο) και ούτε θα συναινέσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.
Η χώρα δε χρειάζεται ανατροπή ,αλλά μεταρρύθμιση.

3.Έξοδο από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και Ε.Ε., δημιουργία αυτόνομης συνεργασίας με άλλα κράτη, έξοδο από το ΕΥΡΩ και άρνηση πληρωμής των χρεών.
Με μια λέξη χρεοκοπία. Οι λαοφιλείς πολιτικοί πρέπει πάνω από όλα να είναι και φιλαληθεις.Δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει η Κα Παπαρήγα πέρα από τα αντιδυτικα της σύνδρομα που θα βρει λεφτά να πληρώσει την επόμενη μέρα εκατομμύρια έλληνες πολίτες. Είναι πολύ ωραίο να αναθεματίζουμε και να λέμε τα χρέη τους δεν θα τα πληρώσει ο λαός αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο να μάθουμε την επόμενη μέρα σε ποια χώρα θα απευθυνθούμε για αγορά πετρελαίου με πίστωση;
Ποια πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων θα μείνει στην Ελλάδα υπό καθεστώς δήμευσης της, και ποια εταιρεία θα εισάγει φάρμακα για τα νοσοκομεία μετά από στάση πληρωμών; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στο ενδεχόμενο αυτό είναι οι ατομικές καλλιέργειες προς επιβίωση μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάντιας της χώρας είναι η εισαγωγή 1.000.000. τόνων σταριού κάθε χρόνο από την Γερμανία. Ούτε το ψωμί μας δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε. Ακόμα και στην περίπτωση εκμηδένισης του εξωτερικού χρέους το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι  πάλι στο 10% τουλάχιστον. Που σημαίνει ότι αύριο το πρωί πρέπει να βρεις πολλά δις ευρω για να καλύψεις ζωτικές ανάγκες. Αν δεν δανεισθείς θα πεινάσεις ,αν δανεισθείς δεν θα σου δανείζουνε, και πάλι θα πεινάσεις. Δεν μπορεί οι υποσχέσεις πεινάς να ντύνονται με λαοφιλείς εκφράσεις .Είναι εποχή να ενηλικιωθούμε όλοι.

4.Εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου(  χρυσός, πετρέλαιο, λιγνίτης, βωξιτης,κλπ) με κρατικοποίηση της  παραγωγής προς όφελος του λαού και των εργαζομένων.
Δεν θα με βρείτε διαφωνούντα στην αναγκαιότητα εκμετάλλευσης του εγχωρίου πλούτου, αλλά πρέπει να μου απαντηθεί το ερώτημα πως όταν δεν έχεις τεχνογνωσία π.χ για εξόρυξη πετρελαίου ,δεν θα αναγκασθείς να συνεργασθείς με πολυεθνικές εταιρείες , δε θα κανείς συμβόλαια συνεκμετάλλευσης και δεν θα δανεισθείς για να επενδύσεις; Σημειώνω δε, ότι ακόμα και ο Λένιν έφθασε στο σημείο να καλέσει πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύσεις του ορυκτού πλούτου της ΕΣΣΔ..
Αδυνατεί  λοιπόν η χώρα στο ενδεχόμενο άμεσης και αυτόνομης εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Εν ήδη προθέσεων ,συμφωνώ.

5.Κρατικοποίηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας (μικρής και μεγάλης) σε κοινωνική ιδιοκτησία. Κοινωνικοποίηση της γης, κεντρικός σχεδιασμός την οικονομίας με εξειδικευμένα πλάνα ανά κλάδο που σκοπό θα έχουν την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων προς ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, ανακατανομή του εργατικού δυναμικού και την εξάλειψη της ανεργίας.
Καταρχήν ποτέ δε κατάλαβα γιατί η ατομική ιδιοκτησία ή η ιδιοκτησία μιας επιχείρησης δεν είναι ταυτόχρονα και κοινωνική, αφού αυτό που καθορίζει εάν κάτι είναι κοινωνικό ,είναι η διαθεσιμότητα του  παραγόμενου αγαθού. Αν μια κρατική επιχείρηση παράγει λάμπες χωρίς να μπορέσει να εξασθαλισει διαθεσιμότητα στην αγορά σε προσιτή τιμή, είναι πιο κοινωνική από την επιχείρηση που η ιδιοκτησία της ανήκει σε φυσικό πρόσωπο που και διαθεσιμότητα εξασφαλίζει και ανταγωνιστικές τιμές αλλά και προσπάθεια βελτιώσεως του παραγόμενου αγαθού;
Είναι πιο κοινωνικό η καλλιέργεια γης από τις κολεκτίβες και η αναδιανομή του  αγροτικού προϊόντος σύμφωνα με κεντρικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, από την ατομική καλλιέργεια της γης σύμφωνα με την διάθεση της στην αγορά η οποία είναι αυτή που καθορίζει πάντα το μέγεθος της παραγωγής;
Αν ψάξει κανείς να βρει προβλήματα δυσλειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να βρει πολλά, αλλά  θα ήθελα κάποιος να μου πει, το παραγόμενο αγαθό ποιος θα το καθορίζει ,ο καταναλωτής ή ένας απρόσωπος δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός;. Γιατί αν αφεθεί κάποιος να καθορίζει τις ανάγκες σου άνωθεν, τότε βάζει ισχυρά θεμέλια στην απολυταρχία.
Έτσι λοιπόν αυτό που καθορίζεται κοινωνική ιδιοκτησία δεν είναι το ζητούμενο αλλά αν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα . Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στο κόσμο ,  παραγωγής χαβιάρι από κρατικές επιχειρήσεις ,ήταν η πρώην ΕΣΣΔ . σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι από την πρώην ΕΣΣΔ, ρωτήστε τους, όχι αν έχουν φάει χαβιάρι αλλά αν έχουν δει χαβιάρι.
Όσο για την εξάλειψη της ανεργίας, θα αναφέρω ότι ένα επίδομα ανεργίας στα κράτη της δύσης ήταν μισθός τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για ένα κατ’ επίφασην εργαζόμενο στις χώρες αυτές.
Ποτέ δεν κατάλαβα, το ίδιο προϊόν, στην ίδια τιμή, τον ίδιο χρόνο, με τις ίδιες παραγωγικές δυνατότητες ταυτόχρονα και στα δυο συστήματα παραγωγής ,γιατί στην ιδιωτική επιχείρηση ο εργαζόμενος να αμείβεται καλύτερα από τον εργαζόμενο σε κοινωνικοποιημένο εργοστάσιο; Όταν καρπώνεται την υπεραξία το κράτος (πολλαπλασίως περισσότερο) είναι πιο δίκαιο και πιο κοινωνικό;

6.Δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, δωρεάν αναψυχή, δωρεάν τουρισμό, και κάθε είδους κοινωνικές υπηρεσίες για τον λαό και τις ανάγκες του.
Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε όλοι ότι το μόνο που παρέχεται δωρεάν στην ζωή είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Όλα τα αλλά είναι προϊόντα που παράγονται με κόστος και διανέμονται στους πολίτες. Άρα ο όρος δωρεάν δεν υφίσταται. Το ζητούμενο είναι ποιος είναι ο μηχανισμός που θα παράγει πλούτο τέτοιο ώστε τα αποθέματα αυτού να αναδιανεμηθούν δίκαια στους πολίτες με το λιγότερο δυνατό κόστος χωρίς να εκποιείς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Θα ήταν πολύ εύκολο να θεσμοθετήσεις δωρεάν τουρισμό για όλους αλλα λόγω έλλειψης κονδυλίων οι παρεχόμενες υπηρεσίες να φθάνουν ,αμφιβαλω,για εκδρομές από την Αθήνα  στη Θήβα.

7.Οι κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις , ο κρατικός μηχανισμός θα υπόκεινται σε εργατικό έλεγχο που μαζί με την μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων θα συμβάλει στον περιορισμό της διαφθοράς. Ο εργατικός έλεγχος θα γίνεται εθελοντικά στο εξασφαλισμένο ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων.
Στην Κούβα ακόμη και σήμερα υπάρχουν επιτροπές γειτονιάς επίβλεψης της πορείας της επανάστασης, το ίδιο συμβαίνει και με της επιτροπές ελέγχου στην Β.Κορεα, και παλαιότερα σε όλο το ανατολικό μπλοκ. Είναι ο μηχανισμός που θεσμοθέτησε για δεκαετίες τον χαβιεδισμο και τα λαϊκά δικαστήρια με εκατομμύρια καταδίκες πολιτών με τον χαρακτηρισμό «εχθρός του λαού»
Δεν έχω αλλά σχόλια περί τούτου.
Η μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων ,έφερε την απαξίωση της προσπάθειας και κατ’επεκταση την ακινησία και ότι ακινητοποιείται εν πτήση καταρρέει.
Αλλά επειδή οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και να στοχοποιουν ψηλότερα, κατέφυγαν στη διαφθορά. Οι προθέσεις του ΚΚΕ και η εφαρμογή της πολιτική του έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

8.Τα εκλεγμένα όργανα εξουσίας (βλέπε SOVIET) δεν θα έχουν ιδιαίτερες απολαβές και προνόμια.
Μα η ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑ δεν είχε ποτέ θεσμική υπόσταση. Την γέννησε παράνομα το σύστημα ,την συντήρησε, την διόγκωσε και στο τέλος κατάπιε αυτη ολόκληρο το σύστημα παραγωγής. Τώρα όλοι οι βιομήχανοι στη χώρα  του υπαρξαντος σοσιαλισμού είναι πρώην μέλη του κόμματος. Θα το λέω και θα το φωνάζω ότι την συσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια την δημιουργεί η εμπλοκή του κράτους στην λειτουργία της οικονομίας..

9.Η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας στην Ελλάδα θα συγκεντρώσει ενεργά γύρω της λαϊκές δυνάμεις γειτονικών κρατών και θα συμβάλει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής γενικότερα για την αλλαγή του κόσμου.
Ουδέν σχόλιο

10.Τέλος καλεί τα μέλη του να επικοινωνήσει την πρόταση εξουσίας στο λαό και να ακούσουμε και τις δικές του απόψεις.
Επειδή και γω λαός είμαι, σας άκουσα με σεβασμό προσεκτικά ,και κάνω τον κόπο να επικοινωνήσω τις δικές μου απόψεις σε όλους τους ανυποψίαστους αγνούς ανθρώπους της εργασίας που υποστηρίζουν το ΚΚΕ, και να τους πω, ότι ουδείς έζησε καλά γαντζωμένος σε ουτοπίες, ουδείς χόρτασε με καλές προθέσεις, ουδείς δεν προτίμησε την ευημερία εις βάρος της ελευθερίας .Αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι ευκαιρίες και εξατομίκευση της προσπάθειας και θα δείτε πως θα μπορείτε να καλύπτεται τις ανάγκες σας  χωρίς να χρειάζεστε να στις καθορίζει ένας κεντρικός μηχανισμός εξουσίας

Υ.Γ. Αλήθεια; στο υποθετικό ερώτημα ότι τα σχέδια εξουσίας του ΚΚΕ γίνουν πραγματικότητα , το δικαίωμα να διαφωνώ μαζί σας , να συνασπίζομαι και να οργανώνομαι ακόμα και να σας  πολεμώ για την εφαρμογή της δικής μου πρότασης ζωής, θα το έχω;

Φιλικά
Κρούστης Αντώνης .
Fileleftheros1966.blockspot.com

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση