Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011
 Έκπληκτος άκουσα στη τηλεόραση ότι το δημόσιο απασχολεί 24.000 διευθυντές. Αν υπολογίσουμε τους προϊστάμενους, του υπεύθυνους τμήματος και γω δε ξέρω τι άλλο, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται σε θέσεις ευθύνης είναι τεράστιος.
Στη γλώσσα του marketing ,όλοι αυτοί οι άνθρωποι ασκούν ηγεσία δηλ. στόχος τους είναι να αναπτύξουν τους ανθρώπους που διαχειρίζονται, να τους εμπνεύσουν, να γίνουν πιο παραγωγικοί, πιο δημιουργικοι,και πιο χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο.
Το πράγμα είναι αρκετά πολύπλοκο και δυσεπίλυτο που μοιάζει με γόρδιο δεσμό, χαρακτηρίζοντας το, σαν ενγενης μειονέκτημα σε ότι λέγετε δημόσιο.

Από τη μια,
Τα μέσα που έχει στα χέρια του ένας Δ/Θ σε μια υπηρεσία του δημοσίου είναι σχεδόν ανύπαρκτα ,αφού ούτε να επιβραβεύσει (υλικά) μπορεί τον άξιο, ούτε να επιπλήξει τον ασυνείδητο.
Από την άλλη,
Σε περίπτωση  αποτελεσματικής ηγεσίας που προσπαθεί να εφαρμόσει σύγχρονες αντιλήψεις του marketing πάνω στη διοίκηση και οργάνωση μιας υπηρεσίας ,οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι τόσο απαξιοτικες που σταματάνε την προσπάθεια στη μέση.( χιλιάδες παραδείγματα)
Κανείς δε θέλει να αλλάξει, κανείς δεν έχει κίνητρο να αλλάξει, να δώσει το παραπάνω ,ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος, τα οργανωτικά συστήματα απαρχαιωμένα, τα χρήματα λίγα αλλά δεδομένα, η είσπραξη ικανοποίησης από το παραγόμενο έργο αποτελεί αστειο,η αναγνώριση αποτελεί ανέκδοτο, το αίσθημα της αδικίας διάσπαρτο παντού και η έλλειψη ευθύνης κατεστημένη νοοτροπία.                                                                                                                                 Όλα αυτά αποτελούν το κατάλληλο περιβάλλον εκκόλαψης διαφθοράς, έκφρασης προσωπικών συμπλεγμάτων, κατάχρηση εξουσίας ,κομματισμού, αναξιοκρατίας, κοπάνας , κουτσομπολιού και αργολογιας έως και διασυρμού ανθρώπινων υπολήψεων ,δημιουργώντας μια καθημερινότητα  copy-paste.

Αποτέλεσμα αυτού είναι, οι Διευθυντές να είναι απλά Διευθύνοντες και οι εργαζόμενοι απλά απασχολούμενοι.

Η ολιγωρία σε συνδυασμό με την αδιαφορία ,δημιουργούν την κοινωνία της ακινησίας και ότι ακινητοποιείται εν πτήση ,καταρρέει.

ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ
Αναδιάρθρωση εκ θεμελίων της Δημόσιας Διοίκησης
Αποτελεσματικές ηγεσίες
Αξιοκρατία
Άρση μονιμότητας
Σύνδεση αμοιβής με την παραγωγικότητα
Παροχή κινήτρων

Παρήλθαν οι εποχές που οι κοινωνίες πήγαιναν μπροστά με τον φόβο και την ανασφαλεια, η εποχή μας επιβάλει την παροχή κινήτρων και την απελευθέρωση ευκαιριών έτσι ώστε ο κάθε πολίτης  να στοχοποιει τη ζωή του μόνος του.

Κρούστης Αντώνης
Fileleftheros1966.blockspot.com

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση