Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Δεν είναι λάθος αυτό που ισχυρίζονται πολλοί ,ότι «το μεγαλύτερο κεφάλαιο μιας χώρας είναι οι άνθρωποι της».                                              Μια χώρα σαν την Ιαπωνία κατεστραμμένη από τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο και οικονομικά και ηθικά , μια χώρα που από το 1923 (143.000 νεκροί με 7,9 Ρίχτερ) έχουν καταγραφεί 17 καταστροφικοί σεισμοί με χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές, έφθασε έως το 2008 με 7,2 Ρίχτερ να χάσουνε την ζωή τους μόνο 3 άνθρωποι.

Το 2011 ο μεγαλύτερος σεισμός( 8,9 Ρίχτερ) που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία δεν κατέγραψε κανένα νεκρό και καμία κατάρρευση κτηρίου που αν δεν υπήρχε το τσουναμι να καταστρέψει τα πάντα, τώρα θα μιλάγαμε για το θαύμα της ανθρώπινης δημιουργίας. Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος δεν είναι πιο δυνατός από την φύση ,η οποία συχνά πυκνά του υπενθυμίζει την ανθρώπινη οριοθέτηση .

Πάντα όμως η αυτοπειθαρχία, η μεθοδικότητα, η οργάνωση, η πολιτική κινήτρων, και η ευσυνείδητη και σκληρή δουλειά των πολιτών της , έβγαζε την Ιαπωνία από την δυσμένεια , βάζοντας την στο πάνθεον των αναπτυγμένων χωρών.
Μια χώρα που λίγα χρόνια πριν το μόνο που καλλιεργούσε ήταν  ρύζι και μετάξι, μια χώρα κυρίως ορεινή, άγονη και σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών,(γεωφυσικά μειονεκτήματα) , μια χώρα που είναι τρεις φορές μόνο μεγαλύτερη σε έκταση από την Ελλάδα με 130.000.000 κατοίκους , στην εσχατιά της γης απομακρυσμένη από το οικονομικό γίγνεσθαι , ενεργειακα εξαρτημενη,( εξου και ο προσανατολισμος της στην πυρινικη ενεργεια),κατάφερε να γίνει παγκόσμια δύναμη, με την τεχνολογία και να εκμηδενίσει σχεδόν την ανεργία στους πολυάριθμους κατοίκους της, εξασφαλίζοντας τους παράλληλα και ένα  βιοτικό επίπεδο από τα υψηλότερα του κόσμου  και ένα κράτος πρόνοιας που θα ζήλευαν πολλοί εραστές του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Θα σας περιγράψω κάτι χαρακτηριστικό από την επίσκεψη μου στην χώρα αυτή, «σ΄ένα εργοστάσιο οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν απεργία όχι σταματώντας την παραγωγική διαδικασία αλλά αντιθέτως αυξάνοντας την. Η εργοδοσία της επιχείρησης ήταν αναγκασμένη να πληρώνει παραπάνω χρήματα για υπερωρίες, να διαθέτει περισσότερα κεφάλαια για την αγορά πρώτων υλών, ο δανεισμός ήταν αναποφευχτος όπως και οι διαθέσιμοι πόροι για διαφήμιση . Η συσσώρευση αδιάθετων προϊόντων έφερε αναγκαστικά την μείωση των τιμών τους κάτω του κόστους, έτσι όταν η εταιρεία παρουσίασε  πρόβλημα ρευστότητας ,τα αιτήματα των εργαζόμενων έγιναν δεκτά και η παραγωγή ομαλοποιήθηκε.»

Άλλη μια περίπτωση χαρακτηριστική , «απεργία σε εργοστάσιο υποδημάτων το εργοστάσιο δεν σταμάτησε να δουλεύει, αντιθέτως η παραγωγή, για όσο διαρκούσε η απεργία, παρήγαγε μόνο τα δεξιά παπούτσια και όταν έληξε τα συμπληρώσαν με τα αριστερά»

Αλλά ήθη, άλλη κουλτούρα , πολλοί μπορούν να διαφωνούν τα αποτελέσματα όμως ορατά, οι ιάπωνες  έχουν ένα εσωτερικό κώδικα τιμής και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να είναι μέτριοι, ανεπαρκείς και να ζουν εις βάρος των άλλων.
Όταν κάνουν λάθος μόνοι τους το αποκαλύπτουν και σε περιπτώσεις διαφθοράς κάνουν χαρακίρι.
Αν θεωρητικά εφαρμοζότανε η ευθιξία τους στην Ελλάδα για μια μέρα θα έβλεπες τους πολιτικούς, τους συνδικαλιστές ,τους δημοσιογράφους μαζί με ουκ ολίγους πολίτες χέρι- χέρι να χορεύουν τον χορό του Ζαλόγγου.                                                                                                           Αφού δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας γίνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι για μια μέρα  ιάπωνες ,την μέρα των εκλογών.

                                                                                    Κρούστης Αντώνης
                                                                              fileleftheros1966.blogspot.com


0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση