Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012
Μπροστά στο οπλοστάσιο της ελευθερίας τι μπορεί άραγε να αντιτάξει η Αριστερά; Για να γνωρίζουν όλοι οι έλληνες πόσα οφείλουν στην  φιλελεύθερη διανόηση και οικονομική πρακτική της ελευθερίας.

 Adam Smith
«Δεν είναι από την φιλανθρωπία του κρεοπώλη ή του φούρναρη που γεμίζουμε το δείπνο μας, αλλά από τον σεβασμό στο δικό τους συμφέρον»

 John Lock                 
«Η ψυχή είναι άγραφος πίνακας (tabula rasa). Δέχεται ιδέες και γνώσεις από την εμπειρία»
AlexDeTocqvueville
«Όταν η Δημοκρατία ψάχνει ισότητα στην ελευθερία, ο σοσιαλισμός ψάχνει στον περιορισμό και στην σκλαβιά»
  John Stuart Mill
«Η μόνη ελευθερία που αξίζει το όνομα της ,είναι αυτή που επιδιώκουμε το δικό μας καλό με το δικό μας μοναδικό τρόπο»
 Frederic Bastiat
«Όλοι θέλουν να ζήσουν με κρατική δαπάνη. Ξεχνούν όμως ότι το κράτος θέλει να ζει με τις δαπάνες του καθενός μας.»
 Thomas Jefferson        
Ελληνομαθής, ορθολογιστής και υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, συνέταξε την περίφημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ήταν θαυμαστής της Γαλλικής επανάστασης.
David Hume
«Η απόρριψη της αιτιότητας ,εκ μέρους του Χιουμ, υπονοεί απόρριψη των επιστημονικών νόμων,(διαλεκτικό υλισμό) που είναι βασισμένοι στη γενική αντίληψη ότι ένα γεγονός κατ' ανάγκη προκαλεί ένα άλλο και εκ προβλέψεως πάντοτε θα το προκαλεί.(Βλέπε Μαρξισμό)»
«Ο πλούτος δεν εξαρτάται από το χρήμα, αλλά από τα αγαθά»
 George Berkley
«Ο υποκειμενικός ιδεαλισμός είναι ένας από τους βασικούς κλάδους του ιδεαλισμού. Παίρνει ως βάση το συναίσθημα, τη συνείδηση του ατόμου, του υποκειμένου για κάθε τι που υπάρχει. Ύπαρξη σημαίνει αντίληψη.»
  Max Weber
«Αναμφίβολα, όλη η ιστορική εμπειρία επιβεβαιώνει την αλήθεια ότι ο άνθρωπος δε θα 'χε πετύχει το εφικτό αν δεν είχε ξανά και ξανά προσπαθήσει να φτάσει το ανέφικτο»
 John Stuart Mill
 Ένα επιχείρημα που ανέπτυξε ο Μιλλ ήταν «η αρχή βλάβης», δηλαδή, «οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να έχουν οποιαδήποτε συμπεριφορά επιθυμούν όσο δεν βλάπτουν άλλους»
 Alexis de Tocqueville
«Στη δημοκρατία μπορεί να προκύψει ένας φοβερός κίνδυνος· είναι δυνατόν, στο όνομα της λαϊκής βούλησης, το Κράτος να συντρίψει κάθε ελευθερία.»
 Immanuel Kant
«Ο κάθε άνθρωπος δεν είναι μέσο για κάποιο σκοπό, αλλά είναι φορέας του δικού του σκοπού»
 Voltaire
«Ας εργαζόμαστε χωρίς διαμάχες. Είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε τη ζωή ανεκτή.»
«Μπορεί να μην συμφωνώ με ό,τι υποστηρίζεις. Μα θα υπερασπίσω μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου.»
 Edmund Burke
«το έθνος έχει αντικειμενική ύπαρξη διαμορφωμένη από την ιστορία και είναι ανεξάρτητο από την ατομική βούληση και τον ορθό λόγο».
Lord Acton
«Οι γνώμες αλλάζουν, οι τρόποι αλλάζουν, τα δόγματα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν και μόνο οι ηθικές αρχές είναι γραμμένες στον πίνακα της αιωνιότητας»
 Thomas Hobbes
«Ο άνθρωπος δεν έχει αγαθή φύση, και για να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη, ο Χομπς δημιουργεί κάποιο τέχνασμα, τον Λεβιάθαν, το Κράτος. Ως ανταπόδοση προς τον άνθρωπο το Κράτος ασκεί αυτήν την απόλυτη εξουσία μόνον υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης»
   Montesquieu
«Πατέρας της διάκρισης των εξουσιών, την νομοθετική, την εκτελεστική και την δικαστική»
 Benjamin Constant
«Οι ελευθερίες γνώμης, έκφρασης και θρησκευτικής συνείδησης, καθώς και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, όφειλαν να προστατευτούν πάση θυσία από κάθε αυθαιρεσία.»

 LudwingVonMisses
«Δεν υπάρχει άλλο είδος ελευθερίας από αυτό που η οικονομική αγορά φέρνει»
«Η ατομική ιδιοκτησία δημιουργεί για το άτομο μια σφαίρα μέσα στην οποία είναι ελεύθερο από το κράτος. Θέτει όρια στη λειτουργία της εξουσίας.»
 Karl Popper  
«Μπορεί να γίνουμε οι δημιουργοί της μοίρας μας ,αφού πρώτα έχουμε σταματήσει να είμαστε οι προφήτες της»
   Murray Rothbard
«Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από το κρατικό μονοπώλιο μπορούν να παρέχονται πιο αποτελεσματικά από τον ιδιωτικό τομέα.»
«Η φορολογία είναι ουσιαστικά κλοπή μεγάλης κλίμακας και ένα "υποχρεωτικό μονοπώλιο δύναμης»
 Ayn Rand
«Μη σκοτώνετε τους αετούς για να τρων οι κότες»

Friedrich Hayek           
«Υπάρχει πάντα μια διαφορά μεταξύ να φερόμαστε στους ανθρώπους ισα, από το να προσπαθούμε να τους κάνουμε ισους»
Milton Friedman
«Κανείς δεν ξοδεύει τα χρήματα άλλων όσο προσεκτικά ξοδεύει τα δικά του»

 James M. Buchanan

Ο κύριος εισηγητής της θεωρίας της «Δημόσιας επιλογής» που υποστηρίζει την πειθαρχία στα δημόσια οικονομικά.

Margaret Thatser
«Ο καλός Σαμαρείτης δεν ήταν μόνο καλός, είχε και λεφτά»
«Και στον Τάμεση πάνω να με δείτε να περπατώ, θα με κατηγορήσετε ότι δεν ξέρω κολύμπι»
Ronald Reagan
«Το πρωταρχικό καθήκον μιας κυβέρνησης είναι να προστατέψει τους πολίτες, όχι να διευθύνει τις ζωές τους»
«Η Κούβα είναι η πιο μεγάλη χώρα του κόσμου. Η πρωτεύουσά της είναι στην Αβάνα, η κυβέρνησή της στη Μόσχα, ο στρατός της στην Αφρική και ο πληθυσμός της στη Φλώριδα.»

 Αδαμάντιος Κοραής
«Πολύ θα θελα ανάμεσα στην Ελευθερία και την Δικαιοσύνη να στρογγυλοκάθεται η Αγάπη»
 Ελευθέριος Βενιζέλος
«Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός.»
 Κ.Μητσοτακης
Προσπάθησε να εφαρμόσει πρόγραμμα απελευθέρωσης της οικονομίας από διοικητικούς περιορισμούς και κυβερνητικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας, ιδιωτικοποίησης των υπό δημόσιο έλεγχο οργανισμών και επιχειρήσεων και αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος με διαδοχικές παρεμβάσεις, που κατάφεραν να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη κατάρρευσή του. Αλλά συμφωνα με δηλωση του «με εριξαν τα διαπλεκομενα» που όλοι πλέον αναγνωρίζουμε.
 Στ. Μάνος
«αν δεν προσανατολισθεί η κυβέρνηση στην ανάπτυξη δεν πρόκειται οι συνταξιούχοι να δουν την σύνταξη τους να αυξάνεται. Αντί αυτού η κάθε αύξηση θα γινόταν με δανεικά, άρα δημιουργία ελλειμμάτων. Γι αυτό η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιτευχθεί με συρρίκνωση του κράτους και των ελλειμμάτων του, κατάργηση όλων των κρατικών μονοπωλίων και μεγαλύτερη προσφυγή στον ανταγωνισμό και στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν γίνουν αυτά μη περιμένετε να έρθει η Άνοιξη(1996)»
 Α.Ανδριανοπουλος
« η αυξημένη φορολόγηση, τα μεγάλα έργα υποδομής σε αντιπαραγωγικούς τομείς, οι επιδοτήσεις, η ίδρυση κρατικών φορέων, η αναχρονιστική παιδεία και η διατήρηση επιχειρήσεων σε κρατική ιδιοκτησία , απηχούν το παρελθόν , ετοιμάζουν την καταστροφή και την κοινωνική έκρηξη(1994).»
Δε θα ξεχάσω την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Αν.Ανδριανόπουλου το 1994, από το λασπωμένο πολιτικό σύστημα που τους είπε: «όταν θα έρθουν οι καρχαρίες, εγώ θα βρίσκομαι στην παραλία»
Ας τον ακούγαμε!!!

Κρούστης Αντώνης
Fileleftheros1966.blogspot.com0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση