Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012
Λογω της ιδιότητας μου(ως επιστημονικός συνεργάτης σε φαρμακευτική εταιρεία) να ταξιδεύω , βρέθηκα στη Σάμο, και σε μια συζήτηση με έναν διοικητικό υπάλληλο του νοσοκομείου πληροφορήθηκα ότι  οι 300 εργαζόμενοι  που εργάζονται εκεί, στοιχίζουν πάνω από 1,5 εκ ευρώ το
μήνα. Πολύ περισσότερο στο διπλανό νοσοκομείο της Χίου και λίγο λιγότερο σ’αυτό της Ικαρίας. Τρία νησιά των 80000 κατοίκων συνολικά, διατηρούν 3 νοσοκομεία και άλλα 3 Κέντρα Υγείας με τεράστια λειτουργικά έξοδα και κάποια εκατομμύρια ευρώ σαν μισθολογικό κόστος, όταν ο νομός Φθιώτιδας με 200.000 κατοίκους εξυπηρετείται από  1 γενικό νοσοκομείο. Τι θέλω να πω μ’αυτό; Ότι η γεωφυσική μορφολογία της Ελλάδας , κάνει το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών πολύ πιο αυξημένο από χώρες που είναι αμιγώς χερσαίες και επίπεδες.  Όπως και να το κάνουμε έχει διαφορετικό κόστος ένας δρόμος στην Πίνδο από ένα δρόμο στην Ολλανδία.
Η Ελλάδα  διαθέτει 39 αεροδρόμια και 123 μεγάλα λιμάνια(χωρίς να υπολογίσουμε τα μικρά λιμάνια των χιλιάδων νησιών της) όταν αντίστοιχα η μεγάλη Γερμανία διαθέτει λιγότερα αεροδρόμια και 1 μόλις λιμάνι στο Αμβούργο. Αν υπολογίσουμε και το κόστος λειτουργίας των μετακινήσεων (ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες) φέρνει τις ανάγκες της  χώρας σε πετρέλαιο να είναι περισσότερες  της Φιλανδίας που βρίσκεται υπό το μηδέν τους περισσότερους μήνες του χρόνου.
Και αν αυτά δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε,  μπορούμε όμως να συμμαζέψουμε το υπόλοιπο κράτος που καταμετρα, χιλιάδες σχολικές μονάδες, 100 και πλέον νοσοκομεία, 189 Κ.Υ,  138 τελωνεια,22 ΑΕΙ, 15 ΤΕΙ, 48 τεχνολογικά ιδρύματα βοηθού νοσηλευτή, 63 εταιρείες προστασίας ανηλίκων, 6 κρατικά κανάλια, 8 συγκοινωνιακούς  φορείς στο λεκανοπέδιο(ΗΛΠΑΠ,ΕΘΕΛ,ΟΑΣΑ,ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ,ΤΡΑΜ,ΟΣΕ,ΚΤΕΛ), εκατοντάδες στρατόπεδα, χιλιάδες δήμους και κοινότητες (ο Καλλικράτης βελτίωσε τα πράγματα), 35 Δήμοι στην Αθήνα των 5 εκ. κατοίκων σε σύγκριση με το 1 και μόνο Δήμο της Ν.Υορκης  των  10 εκ. και περίπου 1εκ δημοσίους υπαλλήλους, όταν στη Ρωσία της πάλε ποτέ κραταιας Σοβιετικής Ένωσης  υπηρετούν μόνο 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Αυτά και άλλα πολλά έχουν φέρει το ελληνικό κράτος να συντηρεί, κρατηθείτε  , 22.483 δημόσιους  οργανισμούς και φορείς.
Ο κάθε οργανισμός από όλους αυτούς, έχει συμβούλια ,επιτροπές, υπαλλήλους, λογαριασμούς ,ενοίκια ,λειτουργικά έξοδα και απαιτήσεις. Αυτοαποκαλούνται δημόσιοι και δωρεάν, ή κοινής ωφέλειας και σε πολλές περιπτώσεις υπηρεσίες του λαού και το λειτουργικό κόστος  είναι πολλαπλασίως περισσότερο από το παραγόμενο έργο.(αν υπάρχει)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Πρώτον. Το ελληνικό κράτος είναι πολύ ακριβό, λογω γεωφυσικής, και είναι φύση αδύνατον να είναι πλεονασματικό. Άρα η ιδιωτική πρωτοβουλία , σε πείσμα πολλών εν Ελλάδι, επιβάλλεται  να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των τομέων αυτών (λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές κλπ) και
Δεύτερον, αν δεν κλείσουμε τους περισσότερους από αυτούς τους οργανισμούς θα κλείσουμε σαν κοινωνία. Αν δεν γίνει τώρα ,το κράτος θα εξακολουθήσει να είναι διάτρητο και χωνευτήρι της ανθρώπινης προσπάθειας. Αν δεν κλείσουν τώρα ,όσες φορολογικές επιδρομές και αν γίνουν στους πολίτες που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας, τόσο θα βαθαίνει η οικονομία στην κινούμενη άμμο της αδράνειας.
Κρούστης Αντώνης
Fileleftheros1966.blogspot.com

Υ.Γ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι για αυτό που μας συμβαίνει φταίει για άλλη μια φορά ο τρισκατάρατος νεοφιλελευθερισμός  και όχι ο κρατικιστικος σοσιαλισμός που γιγάντωσε το κράτος και σμίκρυνε την ανθρώπινη αξία και προσπάθεια.


0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση