Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011
Κάποτε ήταν δυο φίλοι που ένας δάνεισε κάποια χρήματα από τις οικονομίες του στον άλλον, να ξεκινήσει μια επιχείρηση.  Η συμφωνία ήταν από τα δανεικά να του καταβάλλεται ένα μέρος του δανείου με ένα συμβολικό τόκο. Τον πρώτο καιρό πήγαινε καλά και μάλλον προεξοφλούσε στη συνεχεία και την πορεία της επιχείρησης αλλά και την εξόφληση της εξυπηρέτησης. Στη συνέχεια λάθος κινήσεις σε θέματα στρατηγικής ,σε άστοχες επενδύσεις και σε περιττές δαπάνες έκαναν την επιχείρηση να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας . Κατέφυγε σε διάφορες τράπεζες οι οποίες του χορηγούσαν δάνεια με υψηλό επιτόκιο , δηλ. απαγορευτικό.
Ταπεινωμένος γυρίζει στον φίλο του και του ζητά να καθυστερήσει λίγο την πληρωμή των υπολοίπων χρεών και με περισσό θάρρος του ζητάει νέο δάνειο για να μπορέσει να στηρίξει την βιωσιμότητα της επιχείρησης του.
Ο φίλος δανειστής γνωρίζοντας ότι αν δεν τον βοηθήσει θα χάσει τα αρχικά χρήματα από τη μια ,και από την άλλη, φοβόταν να του δανείσει επί πλέον χρηματα αναλαμβάνοντας ένα τόσο μεγάλο ρίσκο. Αυτή την φορά όμως συμφώνησε μαζί του με αυστηρότερους όρους και με υποθήκη της ίδιας της εταιρείας του.
Δυστυχώς όμως διαψεύστηκε και πάλι. Ο φίλος του επιχειρηματίας, ελάχιστη πρόοδο έφερε στην επιχείρηση του και τα προβλήματα ρευστότητας μάλλον διογκώθηκαν επικίνδυνα.
Ο φίλος δανειστής λοιπόν απέσυρε από τις προσδοκίες του κάθε ελπίδα για πρόοδο της επιχείρησης. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η εξασφάλιση έστω του αρχικού κεφαλαίου του και του παρείχε λοιπόν κάθε βοήθεια μόνο και μόνο για την εξασφάλιση αυτή. Δεκάρα δεν έδινε για την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Μετά από λίγο καιρό και εφόσον εξασφάλισει το μεγαλύτερο δυνατό κεφάλαιο( τη λιγότερη δυνατή χασούρα δηλαδή), απέσυρε κάθε βοήθεια στον φίλο του που πλέον δεν ήταν .
Η επίτροπος Κα Δαμανάκη το είπε ξεκάθαρα παρολες τις διαψεύσεις : «ότι κύκλοι της Ε.Ε. απεργάζονται σενάρια αποβολής μας από την ευρωζωνη.»
Συμπληρώνω ότι η Ε.Ε. μόλις εξασφαλίσει, ότι από την χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα θιγούν τα δικά της συμφέροντα, θα τραβήξει τα σωληνάκια παροχής οξυγόνου από τον ασθενή που νοσηλεύεται στην εντατική σε βαθυ κωμα.
Εύχομαι να κάνω λάθος, και ελπίζω να σοβαρευτούμε.

Κρούστης Αντώνης
Fileleftheros1966.blogspot.com

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση