Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010
          Η Μαρξιστική θεωρία προέβλεπε νομοτελειακά ότι στον καπιταλισμό η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια ,θα επιφέρει την εξέγερση του προλεταριάτου και την κατάληψη των μέσων παραγωγής οικοδομώντας την αταξική κοινωνία και τον σοσιαλισμό. Η νομοτέλεια αυτή μετά από 180χρονια δεν επαληθεύτηκε ούτε μια φορά. Σε καπιταλιστικό κράτος δεν έγινε ποτέ επανάσταση.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία έγινε σε φεουδαρχικό καθεστώς , στα Βαλκάνια με επιβολή του Κόκκινου Στράτου, ακόμα και στη Κούβα η επανάσταση του τότε εθνικιστή  Κάστρο εναντίον του πραξικοματικου καθεστώτος Μπατιστα( υποστηριζόμενο και από κομμουνιστές) βοηθήθηκε από τις ΗΠΑ για την ανατροπή του. Κάτι ανάλογο στην Καμπότζη, στη Β.Κορεα, στην Κίνα και οπουδήποτε εφαρμόσθηκε ή πήγε να εφαρμοσθεί, δεν επαναστάτησε το προλεταριάτο ενάντια στον καπιταλισμό.
          Ο λόγος που έπεσε έξω στις προβλέψεις του, δεν είναι μόνο ότι ο καπιταλισμός εξασφάλιζε χρόνο με τον χρόνο ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους προλετάριους, αλλά γιατί η μαρξιστική θεωρία  προεξοφλούσε τελοκρατικα το μέλλον. Η ιστορία όμως γράφετε και δεν προδιαγράφεται, ούτε επιβάλλεται, καθορίζεται από τις εξελίξεις στην γνώση , στην επιστήμη, και την τεχνολογία, βασιζόμενη στις επιλογές του ατόμου, όταν  εκφράζεται ελεύθερα και ακηδεμόνευτα.
           Η αριστερά προσπαθεί να ερμηνεύσει όλα όσα γίνονται γύρο μας μέσα από την ταξική οπτική της , σαν την μόνη αλάθητη αλήθεια ερμηνείας των πάντων.
Αυτή η ευπροσαρμοστικοτητα της περιορισμένης οπτική της , χωρίς να εγκαταλείπει τον νομοτελειακά ιστορικό υλισμό της , δημιουργεί απολυταρχίες και ολοκληρωτισμούς. Όχι μόνο στις κοινωνίες που έχουν κληθεί να κυβερνήσουν, αλλά και στα ίδια τους τα κόμματα.
           Για τον λόγο αυτό σκεπτόμενοι αριστεροί που έχουν αποκλίνει από το  Απόλυτο της κεντρικής καθοδήγησης , χαρακτηρίσθηκαν σαν αιρετικοί, προδότες, οπορτουνιστές, και μέλη με χαμηλό βαθμό συνείδησης με τάσεις απόκλισης της ιστορικής τους αποστολής.
           Έτσι ο καθένας προσπαθώντας να ερμηνεύσει το όνειρο , διασπάται και φτιάχνει τη δικιά του ομάδα που θα σώσει τον κόσμο αυτοχαρακτηριζοντας την σαν Ανανεωτική, Ριζοσπαστική, Εξωκοινοβουλευτική, Ευρωπαϊκή ,ή παραδοσιακά Ορθόδοξη Αριστερά (βλέπε ΚΚΕ)  .
           Το 1968 στο συνέδριο της Βουδαπέστης διασπάσθηκαν σε ΚΚΕεξ  και ΚΚΕες, αντιδρώντας στις επιβολές της Μόσχας. Η προσπάθεια επανένωσης έγινε το 1989 την ώρα που κατέρρεε ο κομμουνισμός (τι σου είναι το αίσθημα αυτοσυντήρησης;) κερδίζοντας το 10% του εκλογικού σώματος που κράτησε μέχρι το 1991. Μετά πάλι διάσπαση σε ΚΚΕ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Στην εκλογή γενικού γραμματέα του ΚΚΕ εμφανίσθηκαν δυο ομάδες ,οι δογματικοί με επικεφαλής την Παπαρήγα και τους ανανεωτικούς του Δραγασακη. Μετά από καταγγελία του δεύτερου ότι ήρθαν σύνεδροι από την Τασκένδη , ως μη όφειλαν, επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα και αποχώρησαν πανηγυρικά.
Το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσιπρα διασπάται σε 2 ή 3 κομμάτια δεν θυμάμαι ,με έμφαση στη δημιουργία ενός νέου σχήματος υπό του ανανεωτικού και δημοκρατικού Κουβελη,(Α.Δ.Α.) αφήνοντας στους εναπομείναντες εμμέσως πλην σαφώς την ρετσινιά ότι ούτε ανανεωτικοί είναι ούτε δημοκρατικοί απλά μόνο αριστεροί, έτσι αφηρημένα
            Έτσι όπως πάντα γίνεται αυτό που μπορεί να ενώσει ετερόκλητες σκέψεις και απόψεις είναι η ανάδειξη του κοινού εχθρού. Ποιος άλλος από τον καπιταλισμό; Ο ανέξοδος αριστερισμός τους συσπειρώνεται σε κινητοποιήσεις, ελέγχοντας συνδικάτα, λαϊκίζοντας δια της πένας , αοριστολογώντας στα μικρόφωνα, καλλιτέχνες ,διανοούμενοι, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.α. εγκλωβίζουν την κοινή γνώμη από την ατομική σκέψη , παιδαγωγούν την κοινωνία προς λάθος κατεύθυνση, δημιουργούν κρατικιστικες νοοτροπίες, αποκλείοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους από το μέλλον που ήδη τους έχει ξεπεράσει .
           Με την στάση τους καθημερινά πριονίζουν το κλαδί που κάθεται, όχι η κομματική καθοδήγηση, αλλά ολόκληρη η κοινωνία, και όταν έρθει η πτώση ,θα βγουν και πάλι τιμητές και κατήγοροι των πάντων, μη θέλοντας να παραδεχθούν ότι αυτό που κατέρρευσε είναι ο κρατισμός τους και η αντίληψη που τον γιγαντωσε και όχι ο καπιταλισμός που θα κληθεί για άλλη μια φορά κινητοποιώντας τις δυνάμεις αυτού του τόπου να βγάλει την Ελλάδα από το κοινωνικό και οικονομικό τέλμα που την έχουν φέρει.

Κρούστης Αντώνης
Επόπτης Δημόσιας Υγείας
  

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση