Δευτέρα 21 Μαΐου 2018


Πράγματι είναι απίστευτο γι’αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι έλληνες για τον νεοφιλελευθερισμό, ότι είναι η ακραία μορφή του κλασικού φιλελευθερισμού που ίπταται πάνω από τις κοινωνίες μέχρι να τις απομυζήσει. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, ανατρέποντας τον πιο διαδεδομένο μύθο στην ελληνική κοινωνία.
Το 1947 ο  φιλόσοφος και οικονομολόγος Friedrich Hayek , βλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία, μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους, άρχιζε να σοσιαλιστικοποιείται από τις συνεχείς κρατικές παρεμβάσεις και την διόγκωση των κρατικών δαπανών, εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας ένωσης (MONT PELERIN SOCIETY). Σ’αυτή συμμετείχαν 39 εξέχοντες φιλελεύθεροι οικονομολόγοι και διανοητές ,  με σκοπό να επαναφέρει τις φιλελεύθερες ιδέες στο προσκήνιο της εφαρμοσμένης πολιτικής.
Αυτός ο επαναπροσδιορισμός στις αρχές της οικονομίας της αγοράς ονομάστηκε νεοφιλελευθερισμός.
Τι διεκδικούσε λοιπόν αυτός ο «μπαμπούλας»;  Λιγότερες παρεμβάσεις στην οικονομία της αγοράς. Έλα όμως που η πολιτική αυτή χαλούσε τη μονοπωλιακή πρωτοκαθεδρία ισχυρών συμφερόντων. Πρώτα από όλα αυτά των τραπεζών, που τους αφαιρούσε το δικαίωμα  να δανείζουν χρήμα που δεν υπήρχε. Δεύτερον, τη ρήξη με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες  που διέλυε στην ουσία το μονοπωλιακό τους χαρακτήρα. Τρίτον, επίθεση στην δημοσιοϋπαλληλία που αποτελεί ακόμη και σήμερα τη γάγγραινα που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα της κοινωνίας. Γενικά η απελευθέρωση αυτή της οικονομίας  απειλούσε τους εγκατεστημένους προσοδοθήρες , υποσχόμενη την είσοδο «νέων παιχτών»  που θα τους ανταγωνίζονταν επί ίσοις όροις . Τα μικρόφωνα και τις εφημερίδες όμως τις κρατούσαν στα χέρια τους τα εγκατεστημένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, φοβίζοντας τους πολίτες για την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού στις ζωές τους. Έτσι στήθηκε ο μύθος. Όσον αφορά για την ύπαρξη  κράτους καμία απειλή  δεν διατυπώθηκε , αλλά ακριβώς το αντίθετο, ότι αν λειτουργήσει η οικονομία ελεύθερη θα έχουμε υψηλής ποιότητας Κράτους Πρόνοιας στην υπηρεσία του πολίτη χωρίς διακρίσεις.
Ψάξτε λοιπόν τις κοινωνίες που το επέτυχαν και κατηγορήστε τις ως νεοφιλελεύθερες.
Αντώνης Κρούστης

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση