Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012
Προσθήκη λεζάντας


Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, καλό είναι να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που καθορίζει τι είναι Αριστερά και τι Δεξιά, με την ευρεία έννοια.
Αυτό λοιπόν που καθορίζει την ιδεολογική ταυτότητα των ατόμων ή των κομμάτων είναι το κατά πόσο το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στη λειτουργιά της οικονομίας.
Ξεκάθαροι ιδεολογικά είναι οι κομμουνιστές που πιστεύουν ότι το κράτος αποκλειστικά και απόλυτα πρέπει να σχεδιάζει την οικονομία κεντρικά, και οι φιλελεύθεροι που θεωρούν ότι η οικονομία πρέπει να είναι ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε μορφής παρεμβάσεων από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν μορφώματα του κέντρου με νεφελώδεις και δυσδιάκριτες διαφορές όσο αναφορά στο πόσο και που το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει στην οικονομία.
Το πρόβλημα στην «μέση οδό» είναι ότι η πολιτική εξουσία έχει τη δυνατότητα να κρατά στα χέρια της, πειραματιζόμενη και συχνά αποτυχούσα, ένα μοχλό παρεμβάσεων στην οικονομία, με τάση να τον κατεβάζει έως τέλους .Πάντα  στο όνομα του λαού ,η ιστορία δείχνει ότι το δικαίωμα αυτό δίνει στις εξουσίες μεγαλύτερη δύναμη με αποτέλεσμα η τάση της οικονομίας να γέρνει πάντα σε σοσιαλίζοντα  ή προ- κομμουνιστικά καθεστώτα σαν το δικό μας.
Ο χαρακτηρισμός της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ σαν ακροδεξιό κόμμα παραπέμπει τον καθένα να σκεφτεί ότι στο θέμα της οικονομίας θα ήταν ιδιαιτέρως υπέρ της ελεύθερης οικονομίας απαλλαγμένη από κρατικές παρεμβάσεις.
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.
Τι πιστεύουν; Σας τα μεταφέρω όπως τα αναγράφουν στην ιστοσελίδα τους.
Πιστεύουν ότι το κεφάλαιο μιας χώρας πρέπει να συγχωνευτεί με το κράτος.
Πιστεύουν ότι το Λαϊκό Κράτος ,όπως αναφέρει, πρέπει να ελέγχει την οικονομία και να μην επιτρέπει την ιδιοκτησία σου να την  αυξήσεις πέραν ενός ορίου που αυτό καθορίζει.
Όπως επίσης διαφωνούν με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων , προϊόντων και ανθρώπων.
Και σας ερωτώ, τι διαφορά έχουν αυτές οι θέσεις με τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ;
Καμία . Αλλά δεν χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα  πέραν από τον αυτοπροσδιορισμό που δίνουν για τον εαυτό τους. National sozialismus  (εθνικό- σοσιαλισμός).
Επιπλέον σχόλιον, ουδέν.

Κρούστης Αντώνης
Fileleftheros1966.blogspot.com

4 σχόλια:

Γιώργος Α είπε...

Ούτε αριστερό, ούτε ακροδεξιό κόμμα είναι η χ.α., νεοναζιστικό είναι. Ακροδεξιό στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, σοσιαλιστικό στην οικονομία.

Αντώνης Κρούστης είπε...

φιλε μου καλε θα σου απαντησω σε νεοτερο αρθρο μου γιατι η Χ.Α. και η Αριστερα ειναι οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος.
με εκτιμηση
Α.Κ.

Γιώργος Α είπε...

Συμφωνώ εν μέρει σε αυτό που λέτε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως και ο Μαρξισμός είναι παιδί του Διαφωτισμού, και πως Αριστερά δεν είμαι μόνο οι Στάλιν και Πολ Ποτ αλλά και οι Καταστασιακοί, η σχολή της Φρανκφούρτης, ο Μπερλινγκουέρ, ο Πουλαντζάς, ο Προυντόν και ο Κροπότκιν, ο μετα-στρουκτουραλισμός, ο Σαρτρ, ο Μπρεχτ, το Dada και ο Υπερρεαλισμός, η Beat Generation, ο Γκοντάρ και ο Παζολίνι... η λίστα είναι πολύ μεγάλη και η εξίσωση της Αριστεράς με το ναζισμό για να ρίξουμε καμιά ξώφαλτση στο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από ατυχής και ανιστόρητη είναι και επικίνδυνη (και είναι το μεγαλύτερο λάθος των φιλελεύθερων σήμερα). Για να αποφύγω τυχόν παρεξηγήσεις, δεν είμαι αριστερός αλλά βαθύτατα φιλελεύθερος, παρακολουθώ το blog σας και εκτιμώ ιδιαίτερα την γνώμη σας.

Αντώνης Κρούστης είπε...

σε ευχαριστω για την επιλογη σου να διαβαζεις τις αποψεις μου. Στα ευστοχα που γραφεις θα προσθετα οτι για οσους αναφερεσε υπαρχει μια διαφορα, κανεις δεν ασκησε εξουσια. Επειδη ο ελεγχος της οικονομιας οδηγει στον ολοκληρωτισμο και οχι οι προθεσεις των διανοητων της αριστερας. Και αυτοι να κυβερνουσαν εκει θα κατεληγε το πραγμα.
Περιμενε το αρθρο μου.
σε ευχαριστω
μπορειν να διαβασεις και αλλο ενα που εχω γραψει
"ο φασισμος σαν σταση ζωης"

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση