Τρίτη 7 Ιουνίου 2011
1.Ο λαός δεν φταίει πουθενά
Ο λαός είναι υπεύθυνος αλλά όχι κατηγορούμενος. Είναι πολύ δύσκολο να κατανείμεις κατηγορίες σε μια συλλογική αποτυχία. Η ευθύνη όταν μοιράζεται σε πολλούς απενεχοποιειται. Ο λαός με τις επιλογές του και με την ανοχή του συμμετείχε στην διόγκωση της αποτυχίας. Θα αναφέρω σαν παράδειγμα το εξής, όταν ο Αν.Πεπονης εισήγαγε το νόμο του ΑΣΕΠ, που έβαζε φρένο στο πελατειακό κράτος , στις επόμενες εκλογές οι πολίτες τον τιμώρησαν πανηγυρικά. Επίσης, όταν κατετέθη το νομοσχέδιο Γιαννιτση για το ασφαλιστικό οι «προοδευτικές» δυνάμεις το αναχαίτισαν, τώρα η συνταξιοδότηση πήγε στα 67 .Τωρα,οι ίδιες δυνάμεις και πάλι φωνάζουν. Όταν, κάθε φορά που πήγαινε να περιοριστεί το κράτος και οι δαπάνες του πάλι ο λαός έβγαινε με συνθήματα στους δρόμους και κατηγορούσε τους «άκαρδους» πολιτικούς σαν προδότες που ξεπουλάν τα πάντα, τώρα όμως ; θα πουληθούν όλα αλλά με το πλεονέκτημα στον αγοραστή και όχι στον πωλητή. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν χιλιάδες.
2. Τα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί.
Αναμφισβήτητα την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί διαχειριστές της εξουσίας και των χρημάτων μας. Οι πολιτικοί εξ ορισμού πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, να είναι οι άριστοι της κοινωνίας και όχι οι αρεστοί. Δεν φταίνε όμως αυτοί που ψηφίσαμε τον Ανατολακη ή τον Φασουλα , τους πολιτικούς δεινόσαυρους τύπου Βαρβιτσιώτη, Κεφαλογιαννη, Τσοχατζοπουλο, ή πολιτικά μουσεία τύπου Κουλουρη, Γιακουματο, ή πολιτικούς απατεώνες τύπου Λαλιώτη.
Αλλά παρόλο το πάρτι που κάνανε εις βάρος μας και με την άδεια μας, το κομμάτι της διαφθοράς δεν ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ.
Από τα 100ε που παράγουμε τα 70ε πηγαίνουν σε μισθούς και συντάξεις , τα 20ε σε εξυπηρέτηση δανείων και μόνο τα 10ε σε δραστηριότητες του κράτους. Δημόσια έργα, παιδεία, υγεία και λοιπές δραστηριότητες. Σ’αυτο το 10% φωλιάζει η διαφθορά που δεν ξεπερνάει το 3%. Συμπέρασμα τούτου ; εξαληξη της διαφθοράς και μείωση των δαπανών από το 70% των δικαιούχων. Δυστυχώς.
3. Κερδοσκοπούν οι αγορές εις βάρος μας
Οι οίκοι αξιολόγησης Stadars&Poors, Fitch και Moody’s είναι εταιρείες ιδιωτικές που σκοπό έχουν να πληροφορούν τους πελάτες τους (τραπεζες,κρατη) το βαθμό ρίσκου που θα έχουν σε περίπτωση δανεισμού σε ένα κράτος. Τα spreads αυτή την στιγμή είναι στις 1400 μονάδες βάσης, που αν το μεταφράσουμε σε επιτόκιο δανεισμού για την Ελλάδα είναι πάνω από 17%.Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να δανεισθούμε. Επομένως είναι σαφές ότι δεν φταίνε οι αγορές που εμείς είμαστε μπαταχτσήδες.
4. Το μνημόνιο χρεοκόπησε τη χώρα
Η χώρα χρεοκόπησε πριν το μνημόνιο. Η αδυναμία δανεισμού ,εξανάγκασε τη χώρα να υπογράψει μια συμφωνία με τους δανειστές της , με επιτόκιο 5,5%,δηλ πολλαπλασίως λιγότερο από αυτό που δικαιούμασταν(17%), με την προϋπόθεση να τηρήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση δανεισμού. Η μη τήρηση της συμφωνίας βάζει σε κίνδυνο και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη. Η μη τήρηση της συμφωνίας από μέρους μας (ιδιωτικοποιησεις,φοροδιαφυγη, εξορθολογισμος δαπανών για τη υγεία, περικοπή δαπανών από τις δημόσιες σπατάλες, απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορά εργασίας κλπ.) έφερε την δυσκολία καταβολής της 5ης δόσης και το μνημόνιο 2, το οποίο θα είναι ακόμη πιο ασφυκτικό για όλους μας.
5. Να πάμε στην δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μας
Η προοπτική της δραχμής δεν μας κάνει ανεξάρτητους από τους πιστωτές μας αλλά εξαρτημένους για πολλά χρόνια από την φτώχια. Φαντάζει εφιαλτικό οι καταθέσεις όλων μας να μετατραπούν σε δραχμές που με την ιλιγγιώδη αύξηση του πληθωρισμού θα εκμηδενισθούν, το δημόσιο χρέος θα πολλαπλασιασθεί, τα στεγαστικά δάνεια θα είναι αδύνατον να αποπληρωθούν, η ακρίβεια και η ανεργία, και οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα επιβίωσης, θα πυροδοτήσουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα( εγκληματικότητα, πορνεία, παραοικονομία κ.α)
για το λόγο αυτό η μόνη λύση είναι η ασπίδα του ευρω, να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική σύγκλιση με τις εύρωστες χώρες της ευρωζωνης
6. Το χρέος είναι απεχθές ,και να μην το πληρώσουμε.
Απεχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείτε από απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο και δεν φθάνει ποτέ στον λαό. Στην περίπτωση μας όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, τα δάνεια χορηγήθηκαν για επιδοματική πολιτική, διορισμούς , συντάξεις και κατασπαταλήθηκαν σε διάφορες ορατές δαπάνες του κράτους. Άρα η άποψη του δεν πληρώνω χαρακτηρίζεται από λαϊκίστικη έως δολίως παραπληροφόρηση των πολιτών.
7. Οι Γερμανοί μας δανείζουν για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους.
Μόνο για αστείο φαντάζει να πιστεύει κανείς ότι εμείς στηρίζουμε την γερμανική οικονομία. Όταν στο σύνολο των γερμανικών εξαγωγών εμείς καταναλώνουμε μόνο το 0,7%.
8. Να πληρώσει η πλουτοκρατία
Ας παραθέσουμε μερικά στοιχεία που δείχνουν την ανατομία της λεγόμενης πλουτοκρατίας. Aπο το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μόνο 13% είναι αυτό που λέμε <<μεγάλο κεφάλαιο>>.
Η αποτίμηση όλων των εισηγμενων εταιρειών στο χρηματιστήριο δεν ξεπερνούν τα 16 δις .
Το ενεργητικό των τραπεζών μπορεί να είναι περίπου 600δις, όπως διακηρύσσουν διάφοροι αριστεροί πολιτικάντηδες στην τηλεόραση, το αποθεματικό τους όμως είναι πολύ πιο κάτω από τα 20δις.
Από το σύνολο των φορολογουμένων, το 60% ή βρίσκεται στο αφορολόγητο ή έχει επιστροφή φόρου. Το 50% των ετήσιων εσόδων του κράτους οφείλονται σ΄αυτό που λέμε μεγάλο κεφάλαιο και από τα υψηλόμισθα στελέχη των μεγάλων εταιρειών.
Η φοροδιαφυγή γίνεται από τις πολυδιάστατες μικροεπιχειρησεις και υπηρεσίες ( βιοτεχνίες, εμπορικά μαγαζιά, αυτοαπασχολούμενοι κ.α. σημειωτέον ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.
Τα τεράστια κεφάλαια που κατέχουν οι εφοπλιστές δεν είναι παραγόμενος πλούτος εντός Ελλάδος αλλά από δραστηριότητες του εξωτερικού .Άρα δε δικαιούμαστε ούτε μπορούμε να τα φορολογήσουμε παρά μόνο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες να τα επενδύσουν στην χώρα μας. Όλα τ’αλλα είναι λαϊκίστικες κορόνες, αφού και όλα τα χρήματα της πλουτοκρατίας να δεσμεύσουμε τα χρήματα που χρωστάμε είναι 350+110=460 δις. Δυστυχώς η επανάσταση ματαιώνεται.
9. Αν πατάξουμε την φοροδιαφυγή θα έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα
Θεωρητικά αν όλοι οι έλληνες αύριο το πρωί πλήρωναν τους οφειλόμενους φόρους τους και βουλώναμε όλες τις τρύπες στις δημόσιες δαπάνες θα χρειαζόμασταν ακόμα δανεισμό για τις κάλυψη των κρατικών δαπανών .
Και αν ακόμη όλοι οι έλληνες, πλούσιοι και φτωχοί, βάζαμε σ’ένα τραπέζι όλα τα λεφτά μας δεν θα συγκεντρώναμε πάνω από 250δις, όταν ήδη χρωστάμε 350δις στις τράπεζες, 110δις στην Τρόικα, 200δις χρωστάνε τα ασφαλιστικά μας ταμεία και 40δις για εγγυήσεις των δανείων που πήραμε. ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν 1 τρις ευρω.
Το πρόβλημα είναι ότι όσα λεφτά και να συγκεντρώσουμε τα ρίχνουμε σ’ένα βαρέλι δίχως πάτο. Η φοροδιαφυγή συμβαίνει όταν είναι υψηλά παράλογη, άρα άδικη και όταν δεν είναι ανταποδοτική
8. Το νέο ασφαλιστικό μας εξαναγκάζει σε περισσότερα χρόνια εργασίας
Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι είναι πάνω από 3 εκ., πολλοί εκ των οποίων πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι, και το 40% αυτών κάτοχοι αναπηρικών συντάξεων. Ευτυχώς οι συντάξεις εθνικής αντίστασης έχουν μειωθεί λόγω αποχώρησης από την ζωή αυτών που πρόσφεραν(;) στην πατρίδα.
Για να είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα υγιές πρέπει για κάθε 5 εργαζόμενους να αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος, όταν οι εργαζόμενοι είναι 5εκ.,οι συνταξιούχοι είναι 3εκ. Το σύστημα δεν αντέχει.
Ο ένας τρόπος είναι να αυξηθούν οι εργαζόμενοι,(δύσκολο), ο άλλος να αυξηθούν τα χρόνια εργασίας(εύκολο), ο τρίτος να αυξηθούν οι εισφορές(καταστροφικό), μήπως πρέπει να μπει στη συζήτηση το κεφαλοποιητικο σύστημα που ο κάθε εργαζόμενος να ορίζει μόνος του το ύψος της σύνταξης του και τα χρόνια εργασίας του με ασφαλιστικό φορέα της επιλογής του;
9. Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να εξαθλιώσουν την εργατική τάξης προς όφελος του «μεγάλου κεφαλαίου»
Ένας από τους λόγους που η ανεργία βρίσκεται στα επίπεδα αυτά είναι και οι συλλογικές συμβάσεις. Όπου έχουν εφαρμοσθεί οι επιχειρησιακές συμβάσεις, βοήθησαν στη μείωση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το όριο των απολύσεων, η αύξηση των μισθών και ότι άλλο διαπραγματεύονται τα συνδικάτα με την εργοδοσία δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της αγοράς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύουν ίδιοι κανόνες και συνθήκες σε ένα ξενοδοχείο της πλατείας Μάρνης με το DIVANI CARAVEL, ή ένα μπακάλικο της γειτονιάς με τα CARREFOUR. Όταν απαγορεύεις κάτι ,μοιραία συρρικνώνεις τη δραστηριότητα και την έκταση της, όταν απαγορεύεις τις απολύσεις μπλοκάρεις και τις προσλήψεις.
Αν απαγορευόντουσαν τα διαζύγια με νόμο ,νομίζεται ότι θα αυξάνονταν οι γάμοι;
10. Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί ,οι δικηγόροι, δημοσιογράφοι, οι υδραυλικοί, οι ταξιτζήδες ,κ.α όλοι το ίδιο.
Όλοι δεν είναι ,αλλά δυστυχώς είναι οι περισσότεροι.
11. Ξεπουλάνε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στους ξένους.
Στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο η Γαλλία είχε την απόρθητη γραμμή MAZINO την οποία οι Γερμανοί την πέρασαν σε μια νύχτα. Γιατί όλα τα συστήματα επικοινωνίας και δικτύωσης ήταν από την γερμανική SIEMENS. Με το παράδειγμα αυτό θέλω να τονίσω ότι δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ ανεξάρτητοι από την στιγμή που ακόμα και την τελευταία βίδα την εισάγουμε.
12. Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ θα αυξήσουν την ανεργία.
Όταν απελευθερώθηκαν τα ΜΜΕ, από το πρώτο ήδη χρόνο λειτουργίας της ελεύθερης ραδιοφωνίας &τηλεόρασης, χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν δουλειά , το ίδιο έγινε με τα ΕΛΤΑ ,13000 άνθρωποι απασχολήθηκαν στις εταιρείες COURIER, επίσης με τη αποκρατικοποίηση των τηλεπικοινωνιών σε πείσμα της αριστερής συντήρησης του τόπου για ξεπούλημα και αλλά τέτοια φοβικά, χιλιάδες άνθρωποι έχουν από ένα κινητό στο χέρι και έχουν αλλάξει την σταθερή τους τηλεφωνία με άλλες με μειωμένο τιμολόγιο και περισσότερες υπηρεσίες. Στο όλο σκηνικό βελτιώθηκε μοιραία και κρατικός ΟΤΕ.
13. Για όλα φταίει ο καπιταλισμός
Ας συμφωνήσουμε πρώτα ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό είναι η ακηδεμόνευτη ,από κρατικές παρεμβάσεις, λειτουργία της οικονομίας .Αν συμφωνήσουμε σ’αυτό πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις στην λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ των δυο ημικρατικων τραπεζών που χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις , έφερε την παγκόσμια κρίση, μάλλον αυτό που πρέπει να στοχοποιησουμε είναι η κρατικιστικη αντίληψη των πολιτικών ταγών του κόσμου τούτου που θέλουν να είναι αρεστοί στους εκλογείς τους με χρήματα εικονικής πραγματικότητας.
14.Η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι χεωκοπια του καπιταλιστικού συστήματος.
Όταν σε μια οικονομία η οικονομική δραστηριότητα κατά 60% ανήκει στο κράτος, όταν η γραφειοκρατία είναι μια παγιωμένη κατάσταση, όταν 300 επαγγέλματα είναι κλειστά, όταν οι μισθοί καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις, όταν έχουμε 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους, όταν η φορολογία στις επιχειρήσεις φθάνει συνολικά το 68%, όταν ο ΦΠΑ είναι στο 23%,όταν η επιδοματική πολιτική στηρίζει τα εισοδήματα, όταν δαπανάμε περισσότερα από ότι εισπράττουμε λόγω αυξημένων αναγκών του διογκωμένου κράτους, αυτό λοιπόν μοιραία έρχεται και καταρρέει.
Δυστυχώς η αριστερά ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι η διόγκωση της κουλτούρας της διόγκωσε και το κράτος το οποίο πτώχευσε. Καιρός είναι να το καταλάβει και ο ελληνικός λαός.
Κρούστης Αντώνης
Fileleftheros1966.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Συνολικές προβολές σελίδας
Άρθρογραφία χρονικά
- Απριλίου 2022 (6)
- Νοεμβρίου 2018 (1)
- Σεπτεμβρίου 2018 (1)
- Μαΐου 2018 (4)
- Φεβρουαρίου 2018 (1)
- Ιανουαρίου 2018 (3)
- Σεπτεμβρίου 2017 (1)
- Αυγούστου 2017 (1)
- Ιουλίου 2017 (1)
- Μαΐου 2017 (1)
- Απριλίου 2017 (1)
- Μαρτίου 2017 (1)
- Ιανουαρίου 2017 (3)
- Νοεμβρίου 2016 (4)
- Οκτωβρίου 2016 (4)
- Σεπτεμβρίου 2016 (5)
- Ιουλίου 2016 (1)
- Μαΐου 2016 (2)
- Απριλίου 2016 (2)
- Φεβρουαρίου 2016 (3)
- Ιανουαρίου 2016 (2)
- Δεκεμβρίου 2015 (2)
- Οκτωβρίου 2015 (1)
- Σεπτεμβρίου 2015 (3)
- Αυγούστου 2015 (2)
- Ιουλίου 2015 (3)
- Ιουνίου 2015 (4)
- Μαΐου 2015 (2)
- Απριλίου 2015 (1)
- Φεβρουαρίου 2015 (3)
- Ιανουαρίου 2015 (4)
- Δεκεμβρίου 2014 (4)
- Νοεμβρίου 2014 (2)
- Οκτωβρίου 2014 (4)
- Σεπτεμβρίου 2014 (1)
- Αυγούστου 2014 (2)
- Ιουλίου 2014 (1)
- Ιουνίου 2014 (1)
- Μαΐου 2014 (2)
- Απριλίου 2014 (1)
- Μαρτίου 2014 (2)
- Φεβρουαρίου 2014 (1)
- Ιανουαρίου 2014 (1)
- Δεκεμβρίου 2013 (2)
- Νοεμβρίου 2013 (2)
- Οκτωβρίου 2013 (2)
- Σεπτεμβρίου 2013 (1)
- Αυγούστου 2013 (2)
- Ιουλίου 2013 (1)
- Ιουνίου 2013 (3)
- Μαΐου 2013 (2)
- Απριλίου 2013 (2)
- Μαρτίου 2013 (4)
- Φεβρουαρίου 2013 (3)
- Ιανουαρίου 2013 (2)
- Δεκεμβρίου 2012 (3)
- Νοεμβρίου 2012 (4)
- Οκτωβρίου 2012 (2)
- Σεπτεμβρίου 2012 (5)
- Αυγούστου 2012 (2)
- Ιουλίου 2012 (3)
- Ιουνίου 2012 (2)
- Μαΐου 2012 (8)
- Απριλίου 2012 (11)
- Μαρτίου 2012 (8)
- Φεβρουαρίου 2012 (8)
- Ιανουαρίου 2012 (10)
- Δεκεμβρίου 2011 (5)
- Νοεμβρίου 2011 (5)
- Οκτωβρίου 2011 (5)
- Σεπτεμβρίου 2011 (7)
- Ιουλίου 2011 (3)
- Ιουνίου 2011 (5)
- Μαΐου 2011 (9)
- Απριλίου 2011 (15)
- Μαρτίου 2011 (2)
- Φεβρουαρίου 2011 (5)
- Ιανουαρίου 2011 (2)
- Δεκεμβρίου 2010 (5)
- Νοεμβρίου 2010 (31)
- Οκτωβρίου 2010 (10)
Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.
Άρθρογραφία κατά ετικέτα
- Άποψη (6)
- Επικαιρότητα (2)
- Οικονομία (2)
- Πολιτική (2)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου