Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011
Στις 19/1/2010 το ''ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ'' διοργάνωσε στο ΕΜΠ διάλεξη με τον γνωστό διεθνώς μαρξιστή φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ με θέμα '' η κρίση ,η Ευρώπη,και ο κομμουνισμος''
Το 99% του χρόνου της ομιλίας του το ανάλωσε σε μια κριτική περιήγηση του κόσμου που ζούμε αναλυωντας γεγονότα μη διαψευσιμα αλλά συζητησιμα.
Στο τέλος της ομιλίας του ,ενώ όλοι περίμεναν μέσα από την κριτική να βγει η προοπτική αντ΄αυτου ακούσθηκε η ρήση'' Σήμερα ,δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα ,γιατί οι συνέπειες της αδράνειας μας θα είναι καταστροφικές. Οφείλουμε να ρισκαρουμε βήματα στην άβυσσο του Καινούριου, οφείλουμε να επινοησουμε εκ νέου πλευρές του Καινούριου διατηρωντασ ότι καλό από το Παλιό.''
Ο Ερικ Χομπσμπομ (κομμουνιστης ιστορικός και μέλος του Βρετανικού Κ.Κ) ,παρουσίασε το νέο του βιβλίο ''ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ'' .
Αφου πρώτα πέταξε μερικές μπηχτες στον Σλαβοι Ζιζεκ(αχ αυτοί οι διανοούμενοι αριστεροί)και εκθειασε τον Μαρξ σαν ενα σύγχρονο φιλόσοφο ,παραδεχθεικε ότι αντίστοιχα μυαλά δεν υπάρχουν σήμερα να επανατοποθετησουν την θεωρία του.
Αναλύοντας διεξοδικά την σημερινή κατάσταση στον καπιταλισμό , κάθε αναγνώστης θα περίμενε την απάντηση στον πιασαρικο τίτλο του βιβλίου του, πως θα αλλάξουμε το κόσμο; καταλήγοντας στα εξής νεφελώδη ''θα χρειασθεί να επεξεργασθουμε ενα διαφορετικό συνδυασμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενός κρατικού έλεγχου με ελευθερία. Το κράμα αυτό πως θα το αποκαλέσουμε ,δεν ξέρω.''

Στις 30/1/2010 ο ομότιμος καθηγητής και αριστερός πολιτικός στοχαστης Κων/νος Τσουκαλάς , σε μια συνέντευξη του στην Καθημερινή ,ενώ κριτικάρει αυστηρότατα το σύγχρονο δυτικό κόσμο,αναφέρει ότι ''η Αριστερά από το 1980 χαρακτηρίζεται από μια ευρύτερη στρατηγική αφασία.Δεν είναι σε θέση να προτείνει τίποτα, ούτε επανάσταση,ούτε τρόπους εξόδου από την κρίση,και ούτε να προσφέρει όραμα για μια κοινωνία πιο δίκαιη ,πιο αναπτυγμένη και πιο πλούσια.''

Σε ενα ανάτυπο του Ριζοσπάστη με τίτλο οι ''θέσεις του ΚΚΕ για την οικονομία'' δια στόματος Αλ.Παπαρηγας στη βουλή, με ενδιαφέρον διάβασα την κριτική της στο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ,επικεντρωνονταs την προσοχή μου στην εναλλακτική πρόταση ''η λύση είναι να αλλάξουμε πολιτική'' στολιζονταs το δώρο με λεξεις-αμπαλαζ, όπως,''μια πολιτική υπέρ του εργαζόμενου σύμφωνα με τις ανάγκες του'' και κλείσαμε. Επιβαιβεωνοντας για άλλη μια φορά στον ευατο μου,πόσο εύκολο είναι το επάγγελμα του πολιτικού.

Ξεφυλλιζοντας χρόνια τώρα τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  βλέπω να κυριαρχούν, επαναλαμβανόμενες,οι λέξεις, όπως , Ανατροπή, Αντίσταση, Πόλεμος,Συσπείρωση, Ανυπακοή, Αντεπίθεση, Απειθαρχία, Κάτω η Πλουτοκρατια, Ολοι Μαζί, Ολοι στο Δρομο,τα σχέδια της Ολιγαρχιας δεν θα περάσουν, Ολομέτωπη Επίθεση και άλλες πολλές πολεμικές ιαχες που στοχεύουν στο θυμικό των αναγνωστών της εφημεριδας, διαχειριζοντας παράλληλα τα συναισθήματα του ανέργου, του απολυμένου, του φτωχού, και οψιμως του κάθε λαθρο-μεταναστη.

Η ρητορική της Κομμουνιστικης Αριστεράς προεκτείνεται και σε εκνομμες πρακτικές όπως, κατάληψη της Ακρόπολης, κλείσιμο των λιμανιών της χώρας,καταλαμβάνοντας σχολεια-πανεπιστημια,αψηφώντας δικαστικές αποφάσεις, κουκουλωνοντας τα ακυρωτικά μηχανήματα του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ ,πατροναρωντας αυτοκλητα και το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, διαδηλωνει καθημερινά με τα επαγγελματικά στελέχη της ,παρουσιαζοντας τα σαν αυθορμητους και αγανακτησμενους πολίτες έτοιμοι για την μεγάλη ανατροπή.
Αυτοανακυρησεται σαν ο γνήσιος εκφραστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων δημιουργώντας αντίπαλα δέη. Οι εργοδότες ,οι εργολάβοι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι αστοί, οι τραπεζίτες ,και σε πολιτικό επίπεδο οι φασιστες σαν ''γνήσιοι εκφραστες'' τους.
Η τακτική των φοβικών συνδρόμων και της συγκρουσιακης λογικής , λειτουργούν συσπειρωτικα σε ανομοιογενή σύνολα, αδρανοποιουν τα άτομα και νεκρώνουν την κοινωνία. Η Καθοδήγηση του συσπειρωμενου συνόλου είναι η μοναδική κερδισμένη από την τακτική αυτή προς άγνοια των συσπειρωμενων.
Ο κόσμος άλλαξε και έχει εγκαταλείψει προ πολλού τις μαρξιστικες ουτοπιες και σοσιαλιστικά οράματα του 20ου αιώνα. Τώρα χρειάζεται λύσεις και εφαρμοσμενες πρακτικές οι οποίες ποτέ δεν ήρθαν είτε από τους κομματικους γραφειοκράτες, είτε από τους διανοουμενους της αριστερής ιντελιγκετσιας. Οι λύσεις πάντα ήρθαν από την ατομική πρωτοβουλία των πολιτών που στοχοποιησαν την ζωή τους σε περιβάλλον ελευθερίας, μεγαλουργησαν προς όφελος του ευατου τους και κατ΄επέκταση της κοινωνίας.
Τελειωνοντας θα γράψω μια φράση του καπεταν- Βασίλη ,ενός ανθρώπου που με σκληρή δουλειά έγινε ''Αυτοκρατορας των Θαλλασων''φιλοσοφωντας για την ζωή μέσα από την ζωή ελεγε ''Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όνειρα και τους λείπουν τα μέσα. Αυτοί που έχουν και τα δυο οφείλουν να τα κάνουν πράξη''

                                                                                            Κρουστης Αντώνης

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση