Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011
Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1935, το 1948 μετά τον εμφύλιο παιδί 12 χρονών μετεβει στην Αθήνα με τους γονείς του για ένα καλύτερο αύριο. Το πρωί δούλευε γαλατάς και το βράδυ πήγαινε σχολείο. Στα 18 του χρόνια έφυγε άμισθος στα καράβια. Μετά από χρόνια ,έγινε καπετάνιος και όργωσε την υδρόγειο δημιουργώντας παράλληλα μια ωραία οικογένεια με τρία παιδιά. Το 1974 αγόρασε από τις οικονομίες του και από ένα δάνειο, το πρώτο του καράβι 40 ετών ,μεταφέροντας τσιμέντο από την Καλαμάτα στην Λιβύη.

Το ένα έφερε το άλλο , με σκληρή δουλειά, καλή οργάνωση, και σωστή διαχείριση των κερδών που επέφεραν οι επιχειρηματικές του πρωτοβουλίες , δημιούργησε την αυτοκρατορία της COSTAMARE.
Aπο το 1982 άρχισε να πραγματώνει ένα όνειρο που λεγόταν COSTANAVARINO, ένα πρότυπο ξενοδοχείο στην ΠΥΛΟ διεθνών προδιαγραφών, το οποίο περαιώθηκε το 2009, προσφέροντας εργασία σε 1200 εργαζόμενους της περιοχής, ζωντάνια σε εκατοντάδες προμηθευτές του ξενοδοχείου, ανάπτυξη σε δεκάδες επιχειρήσεις πέριξ αυτού, τόνωση της τοπικής οικονομίας και φορολογικά έσοδα στο κράτος επιτρέποντας το να ασκήσει και αυτό την κοινωνική του πολιτική.
Το 2000 χρηματοδοτησε και δημιουργησε το Κεντρο Ελληνικων Σπουδων στο Πεκινο.
Πολλοί νοσταλγοί του κεντρικού σχεδιασμού θα ζήλευαν την ‘’αόρατη χειρ’’ της αναδιανομής του πλούτου σε ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς, η οποία έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων ,την παραγωγή του.
Αν τότε ο καπεταν-Βασίλης στα πρώτα βήματα της ζωής του , δεν ήταν άνθρωπος με όραμα , αν δεν είχε πίστη στον εαυτό του ότι μπορεί να πάει τη ζωή εκεί που θέλει αυτός και όχι εκεί  που θέλει αυτή , αν δεν έπαιρνε ρίσκο, αν δεν στοχοποιουσε την ζωή του ,τότε όλα αυτά που έγιναν , απλά δεν θα υπήρχαν.
Αυτό είναι το μεγαλείο του καπιταλισμού, δημιουργεί ευκαιρίες και δίνει τα μέσα για προσωπική ανάπτυξη και μέσω αυτού οφέλη για όλους.
Όταν τον ρώτησαν πιο είναι το μεγάλο του μυστικό της επιτυχίας ,απαντησε,οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι του. Δεν ήταν εργοδότης ,ήταν πατέρας και το καράβι οικογένεια.
Για να επαληθευτεί ,για πολλοστή φορά ,το μυστικό μιας επιτυχημένης επιχείρησης είναι η εναρμόνιση κοινών σκοπών, εργοδοσίας και εργασίας και όχι οι συγκρουσιακές πρακτικές ένθε και κειθε.
Ο καπεταν –Βασίλης έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι στις 25/1/2011 αφήνοντας παρακαταθήκη μίμησης στους ‘’δοκιμαζόμενους’’ νεοέλληνες .

                                                                                                        Κρούστης Αντώνης

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση