Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Πολλοί ήταν αυτοί που  περίμεναν ότι η  επίσκεψη Ομπάμα  θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στη διευθέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αυτοί που υποστηρίζουν τη μείωση του χρέους είναι αυτοί που δεν μας έχουν δώσει «φράγκο». Μάταια όμως. Ο Σόιμπλε το ξεκαθάρισε με μια αφοπλιστική φράση ότι «ενδεχόμενη ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε κακή υπηρεσία προς την
Ελλάδα».
Αυτή είναι πρώτη αυταπάτη που κατέρρευσε.
Η δεύτερη έχει να κάνει με την επιθυμία της Ελλάδος να βγει στις αγορές.
Το χρέος της Ελλάδος σήμερα είναι περίπου  330 δις και εξυπηρετείται με  0,39% από δάνεια που μας έχουν δώσει οι εταίροι μας και οι τόκοι που πληρώνουμε το χρόνο είναι περίπου στα 1,3 δις. Αν όμως βγαίναμε στις αγορές με το επιτόκιο των 9% που μας δανείζουν σήμερα, θα χρειαζόμασταν περί τα 30 δις κάθε χρόνο σε τόκους, πράγμα αδύνατον. Και αν ακόμα μας μείωναν ένα μεγάλο μέρος τους για να βγούμε στις αγορές σίγουρα θα πληρώναμε πολύ περισσότερα από αυτά που πληρώνουμε στους εταίρους μας χωρίς να μειώσουμε καθόλου το χρέος. Άρα το 4ο μνημόνιο δεν θα μας επιβληθεί θα το καλέσουμε μεγαλοπρεπώς. Πάει και η δεύτερη αυταπάτη.
Η τρίτη τώρα και η πιο φαρμακερή.
Η χώρα για να φύγει από την ύφεση και να μπει στη λεωφόρο της ανάπτυξης χρειάζεται επενδύσεις. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι όσες φορές και να παν οι πρωθυπουργοί της χώρας έξω προς αναζήτηση επενδυτών, αυτοί δεν πρόκειται να έρθουν αν δεν θεραπεύσουμε το μικρόβιο του κρατισμού. Η αυταπάτη να είμαστε προστατευμένοι όλοι κάτω από τις αγκάλες του δεν πρόκειται να ευοδώσει τους ποθούμενους στόχους της ανάπτυξης.
Αν η Ελλάδα αύριο το πρωί μείωνε δραστικά δημόσιες δαπάνες, μείωνε γενναία τη φορολογία, σταθεροποιούσε το φορολογικό της σύστημα, μείωνε αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία και απελευθέρωνε την αγορά εργασίας, τότε δεν θα χρειαζόταν κανένας πρωθυπουργός να παρακαλά για μείωση χρέους  και  επενδυτές να ρίξουν τα λεφτά τους στη χώρα μας. Θα έρχονταν μόνοι τους και η Ελλάδα θα ζούσε μια εκρηκτική ανάπτυξη προς όφελος όλων.
Πλην όμως πρέπει να καταρριφτεί και μια τέταρτη αυταπάτη . Αυτής της Αριστεράς .
Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blogspot.com


1 σχόλια:

Josue Wilson είπε...

Γεια σας, κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσουμε μια ευκαιρία στο τέλος του το έτος στην ομορφιά και τη χαρά. Μήπως ανησυχείτε για τις διακοπές στο τέλος του έτους, θέλετε να περάσετε μια αξέχαστη και αξέχαστα Χριστούγεννα. Σας δίνω την ευκαιρία για γρήγορη και αξιόπιστη δανείου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην διστάσετε, μια ενιαία διεύθυνση να επικοινωνήσετε για περαιτέρω πληροφορίες.
E-mail: wilson.josue1947@gmail.com
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη μου.

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση