Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015
Αισθάνθηκα ιδιαίτερα ταπεινωμένος από τις επιθέσεις των βουλευτών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προς τον πρωθυπουργό της χώρας μας. Εκνευρίστηκα εκφώνως με ελληνικούς χαρακτηρισμούς, για τις δηλώσεις Σόιμπλε στο «τελευταίο» κρίσιμο Eurogroup περί αφερεγγυότητας των ελληνικών κυβερνήσεων. Η λογική μου όμως με βασανίζω περισσότερο από τις προσβλητικός δηλώσεις τους .

Γιατί πολύ απλά ,οι εταίροι μας είχαν δίκιο.
Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε . Το άνοιγμα του προϋπολογισμού μεταξύ εσόδων και εξόδων ήταν 25 δις. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι
την άλλη μέρα το πρωί έπρεπε να προσαρμόσουμε βίαια τη ζωή μας χωρίς τα 25 δις. Οι εταίροι μας λοιπόν κάλυψαν τη διαφορά αυτή θέτοντας σαν στόχο την σταδιακή προσαρμογή σε βάθος πενταετίας με παράλληλη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων μας. Αυτή τη χρηματοδότηση την ονόμασαν μνημόνιο.
Ποιοι καρπώθηκαν τα λεφτά αυτά πέραν από τους έλληνες πολίτες;
Παράλληλα δε, ο ELA χρηματοδότησε τις ελληνικές τράπεζες με καμιά 90ρια δις. Και μη μου πείτε ότι τα καρπώθηκαν οι καπιταλιστές τραπεζίτες, αφού είναι βέβαιο ότι είναι χρήματα που πέφτουν στην πραγματική οικονομία.
Στα περίπου 40 δις δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται μετά την κατάρρευση τους, υπό κρατικό έλεγχο. Ο μύθος περί καταγραφής τους στο δημόσιο χρέος προφανώς δεν ισχύει , αφού με την επαναϊδιωτικοποίηση τους θα επιστρεφόντουσαν με την πώληση των μετοχών τους. Λεφτά λοιπόν που επανεκινούν την ελληνική οικονομία και ωφελούνται όλοι οι έλληνες πολίτες.
Τα «ληστρικά» επιτόκια των μνημονίων αρχικά ξεκίνησαν από 4,5% (όταν οι αγορές δάνειζαν με τουλάχιστον 19%) και στο τέλος του 2014 είχαν πέσει κάτω από 1% χαρίζοντας μας αναδρομικά την διαφορά στα επιτόκια.
Την αποπληρωμή του χρέους την επιμήκυναν για 30 χρόνια , από τα 6 που ήταν αρχικά και υποσχέθηκαν ότι θα επανεξετάσουν την αναδιάρθρωση του χρέους, αφού πρώτα μας το κούρεψαν το 2012 κατά 180 περίπου δις.
Θα χάσει κανείς το μέτρημα αν υπολογίσει τα χρήματα που «έβρεξαν» την ελληνική οικονομία από τα κοινοτικά κονδύλια και τις επιδοτήσεις της αγροτικής μας οικονομίας.
Ένα πράγμα μας ζήτησαν. Μεταρρυθμίσεις.
Και μείς, ο «σοφός» και «αλάνθαστος», «περιούσιος» λαός του Θεού, στείλαμε τον εκπρόσωπο της ελληνικής ψευτομαγκιάς να ζητήσει περισσότερα χρήματα βάζοντας ταυτόχρονα και κόκκινες γραμμές.
Δυστυχώς δεν έχουμε δίκιο. Και το χειρότερο;  Στείλαμε ανθρώπους που μας μοιάζουν. 
Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.
Αν και δεν νομίζω να το βάζει σε αυτούς που αρνούνται να μετανοήσουν.

Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blogspot.com
The GOVERNOR. Tο πρώτο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πολιτικό application
https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.co.telia.thegovernor
https://itunes.apple.com/us/app/gr.co.telia.thegovernor/id892727794?mt=8
https://www.facebook.com/pages/The-Governor/1428010330804005

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση