Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015
Ο κ. Τσίπρας σε μια συμβολική πράξη κατά την ημέρα πρωθυπουργοποιησής του, κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τα αριστερά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας ανασύρουν μνήμες από τους ένδοξους μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που αντιτάθηκαν στους Γερμανούς. Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσω στους αδιάβαστους Δεξιούς ότι στην Καισαριανή δεν εκτελέστηκαν μόνο αριστεροί, αλλά και πατριώτες Δεξιοί. Ας διαβάσουν λοιπόν λίγες μικρές ιστοριούλες Δεξιάς Αντίστασης, για να αισθάνονται υπερήφανοι και να μην αναρωτιούνται γιατί έχασαν από την αριστερά .

Ιστορία 1.     


Αν ρωτήσεις τους φιλάθλους του Ηρακλή γιατί το γήπεδο τους ονομάζεται «ΙΒΑΝΟΦΕΙΟ», αμφιβάλω αν γνωρίζει κανείς ότι προέρχεται από πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας τους και τον μεγαλύτερο αντιστασιακό σαμποτέρ στα χρόνια της κατοχής, Ελληνοπολωνό Γιώργο Γιέρζυ Ιβάνωφ   και  μέλος της οργάνωσης « Ο.Α.Γ»  (Οργάνωση Αντίστασης Γένους) που  ιδρύθηκε το 1941.
 Απολαύστε τη δράση του.
Εκπαιδευμένος στα εκρηκτικά και στον ανορθόδοξο πόλεμο , από τις Πολωνικές και Βρετανικές υπηρεσίες επιδίδεται σε μια σειρά από αντιστασιακές ενέργειες που χρήζουν την προσοχή μας και τον θαυμασμό μας.
Πείθει τους εργαζόμενους της ΠΥΡΚΑΛ που δούλευε για λογαριασμό των Γερμανών να κατασκευάζουν ελαττωματικά εκρηκτικά με σκοπό την ώρα της μάχης να μην εκρήγνωντε.
Στις 14ης Μαρτίου 1942 βύθισε με εκρηκτικά το γερμανικό υποβρύχιο U-133 λίγο έξω από τη Σαλαμίνα κι ενώ έπλεε στην επιφάνεια της θάλασσας  με τα 45 μέλη του πληρώματός του!
Τον Μάιο του 1942 βύθισε πάλι με τον ίδιο τρόπο μέσα στο λιμάνι του Πειραιά το ισπανικό ατμόπλοιο «San Isidore» που έκανε λαθρεμπόριο για λογαριασμό των Γερμανών και στις 4 Απριλίου 1943 βύθισε το ελληνικό υποβρύχιο «Κατσώνης» που είχαν επιτάξει οι Γερμανοί. Επόμενος στόχος στη Πάτρα ο Γιέρζυ  βύθισε δύο ακόμη πλοία που μετέφεραν πολεμοφόδια στη Βόρεια Αφρική, το ένα εκ των οποίων έφερε ψευδώς τα διακριτικά του νοσοκομειακού.
Ντυμένος με γερμανική στολή εισέρχεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ρίχνοντας σε αεροπλάνα και βαρέλια καυσίμων εκρηκτική σκόνη. «Η νύκτα έγινε μέρα» περιγράφει η στενή του συνεργάτης Γαβριέλα Μυλωνοπούλου – Τζαβάρα. Το ίδιο έκανε και στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, καταστρέφοντας πολυάριθμα αεροπλάνα.
Το πάθος του για την ελευθερία δεν έχει κορεσμό, με τη βοήθεια του Γιάννη Μπομποτίνου, πάει στη Πάρο και ανατινάζει μερικά πλοία στο λιμάνι της.
Αλλά το μικρόβιο της φυλής έδρασε και πάλι , κάποιος ρουφιάνος με το όνομα Παντελής Λαμπρινόπουλος, καταδίδει την ομάδα Ιβάνωφ. Συλλαμβάνονται και εκτελούνται στην Καισαριανή. Στις 4ης Ιανουαρίου 1943 ένα γερμανικό καμιόνι μεταφέρει τους  μελλοθάνατους από τις φυλακές Αβέρωφ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκεί ο Ιβάνωφ πηδάει από το καμιόνι με τις χειροπέδες στα χέρια αιφνιδιάζοντας τους φρουρούς , οι οποίοι τον πυροβολούν. Τραυματισμένος μεταφέρετε στο τοίχο της Καισαριανής όπου εκτελείται φωνάζοντας «Ζήτω η Πολωνία, ζήτω η Ελλάδα».
Ιστορία 2.
Ποιος ξέρει άραγε την οργάνωση «ΑΓΚΟΝ» που ίδρυσε ο νεαρός δικηγόρος Σπυρίδων Γραμμένος, τα μέλη της οποίας εντάχτηκαν αργότερα στον ΕΔΕΣ; Για να μην θεωρούν οι φίλοι μας οι Αριστεροί ότι μόνο αυτοί εκτελέστηκαν για τη δράση τους από τους Γερμανούς, τους πληροφορώ ότι μέλη της οργάνωσης, όπως ο Κώστας Μπούρας εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στη Καισαριανή , ο Σπύρος Γραμμένος στην Ζάκυνθο και ο Γιώργος Γραμμένος στο Χαϊδάρι. 
Ιστορία 3.
Ποιος ξέρει τον κοινωνιολόγο Ρήγα Ρηγόπουλο; Παιδί βενιζελικής οικογένειας, ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού  ίδρυσε την «ΕΠΕ» Ελληνική Πατριωτική Εταιρεία. Ο Ρηγόπουλος, στα απομνημονεύματά του παραθέτει έναν κατάλογο με τα ονόματα 55 σκαφών του Άξονα που επλήγησαν από το Βρετανικό Ναυτικό και την Αεροπορία χάρη  στις πληροφορίες που συνέλεγε και μετέδιδε η οργάνωσή του. Έξι μέλη της οργάνωσης συνελήφθηκαν από τους Γερμανούς και εκτελέστηκαν στην Καισαριανή στις 29-5-1943. Κι άλλοι μη αριστεροί εκτελεσμένοι; Έτσι για να ανατρέπονται οι βεβαιότητες.

Ιστορία 4.
Γιατί να γνωρίζουμε τον Αλέξανδρο Καϊρη συνεργάτη της «ΕΠΕ» (Ελληνική Πατριωτική Εταιρεία) που γνώριζε άπταιστα γερμανικά και βρισκόταν μέσα στη φωλιά του λύκου, όπου αποσπούσε πολύτιμες πληροφορίες από τα αρχεία της γερμανικής διοίκησης; Συνελήφθη από τους Γερμανούς αξιωματικούς της GFP στις 27 Απριλίου 1943. Οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και μετά στον Πειραιά για ανάκριση. Βασανίστηκε σκληρά από τους Γερμανούς για τέσσερα ημερόνυχτα. Όμως δεν λύγισε και δεν αποκάλυψε τίποτα για την αντιστασιακή οργάνωση που υπηρετούσε. Εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 2/11/1943.  Ένιωσε ευτυχής που πολλά εχθρικά πλοία βυθίστηκαν εξαιτίας των απόρρητων πληροφοριών που είχε συλλέξει. Δύο από τους Γερμανούς εκτελεστές του, τον έδεσαν σε ένα πάσσαλο, τον χτύπησαν και του έσπασαν τα γυαλιά που φορούσε, όταν ενοχλήθηκαν από αυτά που τους είπε. Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα παρέμεινε θαρραλέος και αλύγιστος. Φώναξε (και στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα) στους εκτελεστές του τα εξής : «Είσαστε άτιμοι και άνανδροι διαφθορείς της ελευθερίας των λαών. Σύντομα οι Έλληνες θα εκδικηθούν τον θάνατό μας, απαγχονίζοντας τους ενόχους στις κεντρικές πλατείες της Γερμανίας. Εμείς πεθαίνουμε για να ζήσει η Ελλάς. Εσείς πεθαίνετε σαν άτομα και σαν λαός, ακολουθώντας τυφλά τον Χίτλερ, ένα παράφρονα εγκληματία, στο δρόμο της καταστροφής.»

 Ιστορία 5.


Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε για τον κεντρώο αντιβασιλικό αξιωματικό της αεροπορίας Κώστα Περρίκο. Ίδρυσε τον Οκτώβριο του 1941 την «ΠΕΑΝ» (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) την τέταρτη σε δύναμη και σπουδαιότητα αντιστασιακή οργάνωση μετά το ΕΑΜ, ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ. Διακρίθηκε για τις δολιοφθορές της, την εκδίωξη των μαυραγοριτών και για την έκδοση της εφημερίδας διαφώτισης του ελληνικού λαού, «ΔΟΞΑ».
Στις 3 Νοεμβρίου 1943, διενήργησε μεγάλο σαμποτάζ στο Πυριτιδοποιείο και τον Μάρτιο του 1942 κατέστρεψε ολοκληρωτικά το  φορτηγό πλοίο «Λούτσε», που είχε αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι του Πειραιά και μετέφερε πολεμικό υλικό.

Σημαντικότερο χτύπημα ήταν  η ανατίναξη των γραφείων της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, στην Αθήνα που  επιδίωκε να σχηματίσει ελληνική λεγεώνα φιλοναζιστών που θα πολεμούσε στο Ανατολικό μέτωπο στο πλευρό των Γερμανών. Συνεργάτες της επιχείρησης ήταν οι : Α. Μυτιληναίος, Τ. Μιχαηλίδης, Ν. Μούρτος, Ν. Λάζαρης, Σ. Στανωτάς, Σ. Γαλάτης, Αικατερίνη Μπέση και η Ιουλία Μπίμπα.

Κάτω από τα ερείπια του κτιρίου ετάφησαν 29 μέλη της ΕΣΠΟ ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Σπύρος Στεροδήμος και 43 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες αφού στον 3ο όροφο εστεγάζοντο υπηρεσίες της Λουφτβάφε. Τραυματίστηκαν επίσης πέντε Γερμανοί στρατιωτικοί και 27 μέλη της ΕΣΠΟ. Οι ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί χαρακτήρισαν ότι ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Ο ιός της προδοσίας χτύπησε και πάλι στο όνομα του χωροφύλακα Πολύκαρπο Νταλιάνη. Τα μέλη της οργάνωσης συνελήφθηκαν από τους Γερμανούς. Ο Κ. Περρίκος δικάστηκε από γερμανικό στρατοδικείο και ανέλαβε όλη την ευθύνη για το εντυπωσιακό σαμποτάζ. Καταδικάστηκε δις εις θάνατον και 15 χρόνια φυλάκιση. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια, αλλά δεν κατέδωσε κανέναν από τους συναγωνιστές του. Εκτελέστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1943 στην Καισαριανή. Ανάλογη τύχη είχαν και τα άλλα μέλη της οργάνωσης.
Η Ιουλία Μπίμπα  εκτελέστηκε δια πελέκεως,  στη Γερμανία.
Ο Σπύρος Γαλάτης μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συσκέντρωσης στη Γερμανία  μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Αντώνης Μυτιληναίος κατόρθωσε και δραπέτευσε .
Η Αικατερίνη Μπέση καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη. Παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, δεν μαρτύρησε του συναγωνιστές της.
Ο Νίκος Μούρτος συνελήφθη από τους Γερμανούς στα τέλη του 1943, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Στη συνέχεια πήγε στη Μέση Ανατολή
Ο Νίκος Λάζαρης διέφυγε για το βουνό και κατατάχθηκε στον ΕΔΕΣ. Αυτό που δεν μπόρεσαν να του κάνουν οι Γερμανοί το έκαναν οι έλληνες ΕΛΑΣίτες. Το Δεκέμβρη του 1944 συνελήφθη από την ΟΠΛΑ και εκτελέστηκε.
Ο προδότης Νταλιάνης είχε την τύχη που του άξιζε. Τα μέλη της Δεξιάς οργάνωσης «ΟΜΗΡΟΣ» τον παγίδευσαν , μαρτύρησε και τον σκότωσαν με απανωτές σφυριές στο κεφάλι. Το πτώμα το μετέφεραν στο πορτ μπακάζ στη Νέα Σμύρνη και το πέταξαν σ’ένα αγωγό αποχέτευσης.
Το ίδιο απογοητευτική ήταν η στάση του ΚΚΕ στην ανατίναξη της ΕΣΠΟ. Την χαρακτήρισε «προβοκάτσια των Γερμανών» και στη Κομμουνιστική Επιθεώρηση (τεύχος 25, Απρίλιος 1944) αποκάλυψε ονόματα στελέχη της ΠΕΑΝ , πράγμα που βοήθησε πολύ τους Γερμανούς να εξολοθρέψουν την οργάνωση.
Μπορεί και να μη θυμόταν κανείς τίποτα αν ο Μιλτιάδης Έβερτ ως Δήμαρχος Αθηναίων (1986-1990) δεν έστηνε ανδριάντα του Κώστα Περρίκου στη συμβολή  της Πατησίων και Κάνιγγος. Σήμερα «πατριώτες αναρχικοί» έχουν μουτζουρώσει με κόκκινες και μαύρες μπογιές τη μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για  να ζουν σήμερα ελεύθεροι. Κρίμα!
Ιστορία 6.

Ποιος ξέρει τον Ιωάννη Πελτέκη; Ίσως ο κορυφαίος Έλληνας κατάσκοπος που δημιούργησε την πιο αξιόμαχη κατασκοπευτική οργάνωση στην Ελλάδα με το όνομα «ΥΒΟΝΝΗ» ,διατηρώντας περί τα 700 μέλη. Στο ενεργητικό της οργάνωσης συγκαταλέγεται η πρόκληση εκτεταμένων καταστροφών σε τουλάχιστον 58 σκάφη του Άξονα (ολοκληρωτικών σε 16 από αυτά) συνολικού βάρους 56.000 τόνων, η ανατίναξη πυρομαχικών σε αεροπορικές εγκαταστάσεις και την ευρύτερη ζώνη της Αθήνας, η συντριβή 27 ατμομηχανών και μιας ολόκληρης αμαξοστοιχίας με φορτίο πετρελαίου, η φυγάδευση από την Ελλάδα περίπου 69 ατόμων κ.α. 70 μέλη της ομάδας συνελήφθηκαν και εκτελέστηκαν στο Χαϊδάρι λίγες μέρες πριν τελειώσει ο πόλεμος.
( http://original-fippak.blogspot.gr/2013/08/33.html) Ιστορία 7.


Τον Σεπτέμβριο του 1944 εκτελέστηκαν δύο μεγάλες ηρωίδες του ελληνικού έθνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους «δυνατούς»-δυνάστες της εποχής εκείνης..
Η μία ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι.. Η δεύτερη μία πολύτεκνη μητέρα..
Κοινό τους όραμα μία ελεύθερη Ελλάδα..
Μοναδική τους επιλογή ο αγώνας..
Ο λόγος για την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, μαθήτρια του Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, η οποία άφησε πίσω της την ανεμελιά των εφηβικών της χρόνων και επικεντρώθηκε στην αντίσταση.
Δεν λύγισε μέχρι το τέλος…
Και το τέλος δεν άργησε να φανεί.. Η ανατίναξη ενός τραίνου που μετέφερε πυρομαχικά έμελλε να την οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Έτσι συνελήφθη στις 31 Ιουλίου 1944 και επί 4 μερόνυχτα υπέστη σκληρά βασανιστήρια, προκειμένου να προδώσει τους συνεργάτες της..
Μέχρι που στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944, μαζί με άλλους 49 κρατούμενους, οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Όταν ερωτήθη ένας Γερμανός στρατηγός «γιατί την σκοτώσατε; Ήταν μόλις 17 χρονών..», Εκείνος απάντησε «γιατί τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για εμάς».

Η ζωή της έγινε ταινία το 1981 με τίτλο «17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου»

Πόσο λίγα γνωρίζουμε άραγε για την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη που κοσμεί με το όνομα της δεκάδες δρόμους στην Αθήνα; Η Λέλα Καραγιάννη ιδρύει τον Μάιο του 1941 την οργάνωση «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ» που επικεντρώνεται στη κλοπή πληροφοριών , περίθαλψη και φυγάδευση Άγγλων , Αυστραλών , Νεοζηλανδών , Εβραίων και Ιταλών αντιφασιστών. Η ίδια παίρνει μέρος σε ανατίναξη αποθήκης με βενζίνες στο Χασάνι (αεροδρόμιο Ελληνικού) και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον βορβαρισμό του αεροδρομίου του Τατοϊου από τους Άγγλους , μετά από υποκλοπή εγγράφων από τη Βέρμαχτ στην Αθήνα. Στις 23 Οκτωβρίου 1941 η Καραγιάννη συλλαμβάνεται από τις ιταλικές αρχές. Προδόθηκε από έναν Έλληνα δάσκαλο και έναν Άγγλο λοχία. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων της υπέστη φρικτά βασανιστήρια χωρίς να αποκαλύψει τους συνεργάτες της. Σε μια απειλή για την εκτέλεση του ενός από τα 6 παιδιά της Νέλσωνα ,φαίνεται να λέει «Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της και την πατρίδα της, με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Ε, λοιπόν μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα !» .
Αυτή η αξιοθαύμαστη γυναίκα εκτελείται στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, μαζί με άλλες 6 γυναίκες και 60 άνδρες στο δάσος του Χαϊδαρίου. Τα παιδιά και ο σύζυγός της σώθηκαν. Η πλειοψηφία των εκτελεσθέντων ήταν αντιστασιακοί της οργάνωσης «Υβόννη».( Η ιστορία της Λέλας Καραγιάννη.Ποια ήταν η αγωνίστρια της Αντίστασης που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Το Βήμα:  15/01/2013)


Ιστορία 8.

Ηλίας Ντεγιάννης
O Ηλίας Ντεγιάννης (1912-1943) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν αρχηγός της αντιστασιακής ομάδας ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίστηκε και εκτελέστηκε στις 18 Ιουνίου 1943 με την κατηγορία των φθορών, αφού ως ένα από τα βασικά μέλη της αντίστασης κατά του κατακτητή, υπήρξε αρχηγός μιας ομάδας που δρούσε στο Κερατσίνι και στον Πειραιά, η οποία προξενούσε πετυχημένες καταστροφές στα εχθρικά πλοία. - See more at: http://www.eviaportal.gr/euboea_content.asp?ID=26807#sthash.sXgPJOQT.dpuf
Αν περιμένετε καταγεγραμμένη τη δράση του από τις ελληνικές αρχές, μάλλον θα απογοητευτείτε. Υπάρχει όμως από το Αγγλικό Ναυαρχείο που  καταγράφει τα εξής « Ο  Ηλίας Ντεγιάννης σχημάτισε και διοικούσε Ομάδα Καταστροφών, που δρούσε στην περιοχή Πειραιά και Κερατσινίου, εκτελώντας πολλές τολμηρές επιθέσεις κατά των εχθρικών πλοίων»
Συνελήφθη κατόπιν προδοσίας και εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 18-6-1943, χωρίς να δεχτεί να του δέσουν τα μάτια κατά την πάγια τακτική των εκτελεστικών αποσπασμάτων, ή  χωρίς να γυρίσει τα νώτα όπως του υπεδείχθη.
Πριν την εκτέλεση είπε με θάρρος:
Δε γυρνώ τα νώτα μου στους στρατιώτες σας , μετατρέποντας τους σε δολοφόνους», και ατένιζε το θάνατο αγέρωχα.
Απαντώντας ο Γερμανός αξιωματικός φαίνεται να λέει: «Ηλία Ντεγιάννη, η πατρίδα μου τιμά τους γενναίους σα και σένα. Αλλά σήμερα η πατρίδα μου διεξάγει ένα σκληρό αγώνα και συ είσαι επικίνδυνος γι αυτήν. Για το λόγο αυτό είναι υποχρεωμένη να σε εκτελέσει.
Και οι σφαίρες κέντησαν το ανυπεράσπιστο κορμί του.
Συγκινητικά ήταν τα λόγια του δάσκαλου πατέρα του στη μάνα του Ηλία « Ο Ηλίας μας δεν πέθανε . Τώρα άρχισε να ζει»
Τονίζω το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πατέρας αρνήθηκε να λάβει σύνταξη εθνικής Αντίστασης λέγοντας ότι «ο Ηλίας πέθανε για την πατρίδα του , όχι για τον πατέρα του»
Όπως καταλαβαίνετε τα λόγια αυτά είχαν πολύ  μεγαλύτερη ισχύ για την  ελληνική πατριδοκαπηλία, από τις σφαίρες των Γερμανών κατακτητών .

Ιστορία 9.
Γιάννης Χούπης
«Τόσο στο Επος του 1940-41, όσο και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όταν η κακία και το μίσος είχαν λάβει μορφή ιδεολογίας και καθημερινής πρακτικής, ο Κλήρος προσέφερε τις υπηρεσίες του και έχυσε το αίμα του για την πατρίδα, συνεπής στην ιστορία του και στην προσφορά στον τόπο μας. Η βίωση της ιστορίας αυτής ήταν φυσικό να εμπνεύσει και να εμψυχώσει και τα μέλη των οικογενειών των εγγάμων κληρικών.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Γιάννη Χούπη, μονάκριβου γιου του γνωστού στους κύκλους της αθηναϊκής κοινωνίας πρωθιερέως του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Αιόλου, πατέρα Βασιλείου Χούπη, του νεαρού φοιτητή που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς λίγο πριν ξημερώσει η λευτεριά.

Ο Γιάννης Χούπης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και φοιτούσε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η αγάπη του για την Εκκλησία και την Πατρίδα είχε λιπανθεί πλουσιότατα από τη διδασκαλία και το παράδειγμα του ιερέα πατέρα του.

Οντας πρωτοετής στο πανεπιστήμιο, ο Γιάννης Χούπης αποτελούσε ενεργό και δυναμικό μέλος του Εθνικού Συνδέσμου Ανωτάτων Σχολών. Αργότερα γνωρίστηκε με την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη και έγινε ένα από τα πιο δραστήρια εθελοντικά μέλη της κατασκοπείας κατά των Γερμανών. Χάρη στις προσπάθειές του, τα σχέδια των οχυρώσεων των Γερμανών στην Αττική βρέθηκαν στα χέρια των συμμάχων μας Αγγλων. Στα κατορθώματά του συγκαταλέγεται η επικίνδυνη αποστολή να εισέλθει στο Γερμανικό Φρουραρχείο για να φωτογραφίσει απόρρητα επιτελικά σχέδια και έγγραφα, τα οποία του παρέδωσε Γερμανός αξιωματικός αγγλικής καταγωγής.

Στις 24 Ιουνίου συλλαμβάνεται μαζί με τον Νίκο Μπάρδη, ενώ κρύβονταν στον Πειραιά μέσα σ' ένα καΐκι, με το οποίο θα διέφευγαν για τη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας εμπιστευτικά έγγραφα. Οδηγούνται στις φυλακές Αβέρωφ με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή.

Μέσα στη φυλακή, ο Γιάννης Χούπης περνάει ώρες δύσκολες, βασανιστικές. Τον ανακρίνουν με απάνθρωπα βασανιστήρια. Ομως η αντοχή, η καρτερία και η δύναμη με τις οποίες τα αντιμετωπίζει, θυμίζουν ήρωες άλλων εποχών.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1944, η γερμανική διοίκηση αποφάσισε την αποφυλάκιση των κρατουμένων, με εξαίρεση όσους βαρύνονταν με καταδικαστικές αποφάσεις. Μετά τις 4 το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου, οι υπεύθυνοι των φυλακών Αβέρωφ μοιράζουν αποφυλακιστήρια με σκοπό η έξοδος να γίνει την άλλη μέρα. Δύο ώρες αργότερα τα πράγματα αλλάζουν. Οι κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ και Χαϊδαρίου οδηγούνται στη Μέρλιν, «για να ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις».

Κάτω από την αγωνία αυτή, αρχίζει πλέον η τελευταία πράξη του δράματος. Ο συγκρατούμενός του Νίκος Μπάρδης, που μαζί με τον Δημήτρη Αλεξόπουλο εξαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή, διέσωσε σε γραπτή έκθεσή του τις τελευταίες στιγμές του Γιάννη Χούπη. Την έκθεση αυτή δημοσίευσε το 2002 ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κ. Σβολόπουλος στο εξόχως διαφωτιστικό βιβλίο του «Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944. Η αόρατη στρατιά στο απόσπασμα».

Η αφήγηση είναι συγκλονιστική. «Επέστρεψα στο κελλί μας, όπου οι άλλοι ξαγρυπνούσαν κουβεντιάζοντας (...) Ο Λίτινας, ο Χούπης και εγώ καθόμαστε σε μια γωνιά και συζητούσαμε. Σε λίγο ο Χούπης σηκώθηκε και πλησίασε τον Αλεξόπουλο. Οταν ξαναγύρισε στην θέσι του μας είπε πως ο Αλεξόπουλος σκέπτεται την τελευταία στιγμή να ορμήσουμε και να αρπάξουμε τα όπλα των Γερμανών για να προσπαθήσουμε να διαφύγουμε. Κατά τας 3.45 μας πήρε για λίγο ο ύπνος. Εγώ εκοιμώμουν στα πόδια του Χούπη, όταν σε λίγο εκείνος με ένα σκούντημά του με ξύπνησε. «Ξύπνα να κουβεντιάσουμε, μου λέει, όσο για ύπνο, εκεί που θα πάμε σε λίγο θα κοιμηθούμε αιώνια». Στο ρολόγι του Αλεξόπουλου παρακολουθούσαμε την ώρα που αργοπερνά».

Τα χαράματα της 8ης Σεπτεμβρίου φεύγουν από την Μέρλιν δύο φορτηγά για το Χαϊδάρι. Λίγο μετά το ξεκίνημα ένα χέρι γλιστράει μέσα από τα πλαϊνά σκεπάσματα του φορτηγού και ένα μικρό δεματάκι πέφτει στον δρόμο. Είναι το σημείωμα του Γιάννη Χούπη με το οποίο είχε τυλίξει μια μικρή εικόνα της Παναγίας δεμένη με ένα μαντήλι. Κάποιος μικροπωλητής την βρήκε και την παρέδωσε στον πατέρα Βασίλειο. Το σημείωμα, γραμμένο σε χαρτί από κονσέρβα, έγραφε: «Ο ευρών παρακαλείται να πάει το παρόν σημείωμα στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, εις τον ιερέα Βασίλειο Χούπη. Είμαι γιος του και εκτελούμαι σήμερα 8-9-1944. Ζήτω η Πατρίς. Πατέρα, μανούλα μου, Κούλα μου. Να με συγχωρήσετε για την πίκρα που θα σας ποτίσω. Θέλω να ζήσετε, για να εκδικηθήτε και να προσεύχεσθε για την ανάπαυση της ψυχής μου. Θάρρος, συγγνώμη. Σας φιλώ, Ιωάννης Χούπης».


Τη θλιβερή είδηση για την εκτέλεση του παιδιού του πληροφορείται ο π. Βασίλειος από την τρεμάμενη φωνή της πρεσβυτέρας του. Ο τραγικός ρασοφόρος ξεκινά αμέσως για την αναγνώριση του μονάκριβου γιου του, συνοδευόμενος από τον Διάκονο της Αγίας Ειρήνης Μακάριο, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.


Έτσι για να μπαίνουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους.

Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blogspot.com
The GONERNOR. Tο πρώτο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πολιτικό application
https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.co.telia.thegovernor
https://itunes.apple.com/us/app/gr.co.telia.thegovernor/id892727794?mt=8
https://www.facebook.com/pages/The-Governor/142801033080400518 σχόλια:

TRASH είπε...

Η Ηρώ Κωσταντοπούλου ήταν μέλος της ΕΠΟΝ, και ο ίδιος ο Ζέρβας καταδίκασε τον ΕΔΕΣ Αθήνας ως δωσιλογική οργάνωση.
Δεν μπήκα στον κόπο να τσεκάρω και άλλες ανακρίβειες στο γραπτό σας αφού με την πρώτη διαγώνεια ανάγνωση είναι φανερό πως δεν έχετε συμβουλευτεί καμμία ιστορική πηγή (εκτός ίσως από την ιστορία που διδάσκονταν επί χούντας στο ΓΕΣ)
Το γιατί η δεξιά και το κέντρο δεν κατάφεραν στην κατοχή να δημιουργήσουν στην κατοχή ένα απεέυθερωτικό κίνημα που να φτάνει έστω σε κλάσμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, παρότι είχαν πολύ μεγαλύτερη πολιτική απήχηση πριν την κατοχή και το ΚΚΕ ήταν σχεδόν πλήρως εξαρθρωμένο, μένει να μας το εξηγήσετε εσείς.
Εμείς λέμε γιατί πολύ απλά δεν ήθελαν. Το ΚΚΕ ήθελε να αντισταθεί και για αυτό το ακολούθησε και ο λαός.
Όσο για τους "200" της Καισαριανής, ήταν όλοι ΜΕΛΗ του ΚΚΕ που παρέδωσε στους κατακτητές ο Μεταξάς για να εκτελεστούν για αντίποινα.

Δεν θα βγάλουμε και τα μάτια της ιστορίας...

Αντώνης Κρούστης είπε...

Πραγματι η Ηρω Κωνσταντοπουλου ηταν στην ΕΠΟΝ , χωρις αυτο να σημαινει οτι ηταν και κομμουνιστρια. Αλλωστε στην ΕΠΟΝ ηταν και ο Μανος Χατζηδακης και ο δημοσιογραφος Χρηστος Πασσαλαρης. Στην αρχη πολλοι ενταχθηκαν στο ΕΑΜ και μετα εφαγαν το καπελο του ΚΚΕ. Αλλα περα απο αυτα ολα η Ηρω χωρις να γνωριζουμε τι πορεια θα ειχε και τι επιλογες θα εκανε , στο αρθρο μου την χαρακτηριζω ηρωιδα του ελληνισμου και αυτο ειναι αρκετο. Ισως να μην επρεπε να την ενταξω στο αρθρο μου προς αποφυγη παραξηγησεων. Σημασια εχει οτι για τους υπολοιπους που εδωσαν τη ζωη τους δεν υπαρχει καμια αμφισβητηση.
Οι 200 της Καισαριανης τους εκτελεσαν το 1944 και ο Μεταξας ειχε πεθανει το 1941. Μαλλον ηταν δυσκολο να δωσει εντολη απο κει που ηταν. Τα ματια της ιστοριας οπως καταλαβαινετε δεντα βγαζω εγω.
Οπως και για να βαζουμε τα θεματα στη θεση τους οι 200 κομμουνιστες της Καισαριανης δεν επεδειξαν καποια πραξη αντιστασης αφου ηταν φυλακισμενοι απο πριν ερθουν οι Γερμανοι και εκτελεσθηκαν σαν αντιποινα λόγω της δολοφονίας ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους απο ομαδα συντροφων τους. Ενω αυτους που αναφερω σαν εκτελεσμενους απο τους Γερμανους ειναι αντιστασιακοι με συγκεκριμενες πραξεις. Καλο ειναι η αριστερα να σταματησει την καπηλευση ενος παλλαικου αγωνα . Δεν ειστε μονο εσεις πατριωτες αγαπητε μου κυριε. και οι Δεξιοι πολεμησαν και πολεμησαν συντεταγμενα με το διεθνες συστημα αντιστασης αφου ο πολεμος ηταν παγκοσμιος. Αντιθετως οι εγχωριοι κομμουνιστες διατηρουσαν δυναμεις στα βουνα κανωντας τοπικες δολιοθφορες με σκοπο την μετα τον πολεμο "επανασταση του προλεταριατου" στην ελλαδα. Ευτυχως υπηρχαν οπως αποδειχθηκε πολλοι ελληνες πατριωτες και δεν παρεδωσαν τη χωρα στα ορφανα του ΣΤΑΛΙΝ..
Με εκτιμηση

Pierrot Le Fou and Manni είπε...

Άνθρωπε μου τι λες; Ποιος είπε ότι οι δεξιοί δεν έκαναν αντίσταση. Αυτό όμως δεν μπορεί να ξεγράψει την ιστορική αλήθεια για την εκτέλεση των 200 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ στην Καισαριανή. Μια ημέρα πριν την εκτέλση άνδρες του ΕΛΑΣ σκότωσαν σε ενέδρα Γερμανό Στρατηγό κι ακόμη τρείς στρατιώτες. Για αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 200 Κομουνιστές. Επίσης οι έλληνες δεξιοί Ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν αυτοβούλως άλλους 100 για να φανούν καλοί στα μάτια του κατοχικού στρατού. Είπαμε γράφεις που γράφεις νεοφιλελεύθερες μπούρδες χωρίς επιχειρήματα και στοιχεία αλλά όχι και να πλαστογραφείς την ιστορία γιατί έχεις αντικομμουνιστικό και αντιαριστερό μένος....

Pierrot Le Fou and Manni είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αντώνης Κρούστης είπε...

Επειδή σε θεματα πατριωτισμου είμαι ολιγον ευαίσθητος, θα ηθελα πολύ τη συνειχεια της συζητησης αφου πρωτα ζητήσετε συγνωμη για τα εγκληματα κατά των "δεξιων" αγωνιστων (ΠΕΑΝ, Παπαδακη, Ψαρρος κ.α). Θα σε πληρωφορησω ότι οι ταγματασφλιτες δεν ηταν μονο δεξιοι αλλα και κομμουνιστες που προδιδαν τους πρωην συντρόφους τους. Παράδειγμα στο μπλοκο της κοκκινιας οι κουκουλοφόροι που τους κατεδωσαν ηταν ο Μπαντρωνης και Λυκουρεζος, ενεργα κομμουνιστικα στελεχη. Καλυτερα να σιωπάτε!

Pierrot Le Fou and Manni είπε...

Ανθρωπε μου παλι τι λες! Ξερεις ποια ειναι η διαφορα μας οτι εγω δεν εχω εμφυλιοποεμικα συνδρομα κ μισος για τον αλλο. Εγω ειμαι ο πρωτος που θα μιλησω για τα εγκληματα της ΟΠΛΑ για την αδικη δολοφονια του Ψαρου για οτιδηποτε θες. Αλλα να παραποιεις την ιστορια λεγοντας οτι οι 200 δεν ηταν κομμουνιστες παει πολυ. Φιλε μου ειμαι αριστερος κ μακρια απο μενα οι φανατισμοι που φαινεται οτι διακατεχουν το λογο σου. Απο την αλλη η πιθανοτητα πως ενας δυο απο τους ταγματασφαλιτες ανηκαν στο ΚΚΕ δεν αποδεικνυει τιποτα. Ειναι σαν να μου λες οτι επειδη καποιο στελεχος του ναζιστικου κομματος του χιτλερ δεν ενστερνιζοταν τις αντισημιτικες αποψεις τοτε ο Χιτλερ κ η πολιτικη του δεν ηταν αντισημιτικη!! Μα πολλοι απο τους υπερασπιστες των ταγματων ασφαλειας ακομη κ σημερα υποστηριζουν οτι κυριως δημιουργηθηκαν για προστασια απο τους "Εαμοβουλγαρους" οπως τους αποκαλουν. Εν κατακλειδι, Καλα κανεις κ εισαι ευαισθητος σε θεματα πατριωτισμου δικαιωμα σου και εγω ειμαι ευαισθητος σε φανατικες, αντιεπιστημονικες, υποκειμενικες αποψεις, ειτε.προερχονται απο δεξιους ειτε απο αριστερους. Για αυτο κ οταν διαβαζω ιστορια συγκρινω κ αξιολογω τις πηγες... Κ οχι λεω να μην σιωπησω φιλε πατριωτη "δημοκρατη"...

Αντώνης Κρούστης είπε...

Με συγχωρειτε αλλα νομιζω οτι πουθενα δεν υποστηριξα οτι οι 200 εκτελεστεντες στην Καισαριανη δεν ηταν κομμουνιστες. Κομμουνιστες ηταν και μαλιστα φυλακισμενοι απο την εποχη Μεταξα. Τους σκοτωσαν οι Γερμανοι σαν αντιποινα για ενεδρα που εστησαν αλλοι συντροφοι τους σε Γερμανο αξιωματικο. Αυτο που υποστηριζω ειναι οτι οι νεκροι ηταν θυματα της αντιστασης , αλλα δεν ηταν αντιστασιακοι αφου δεν ειχαν την ευκαιρια να προβουν σε καμια ενεργεια εναντιον του κατακτητη. Αυτο που θελω να τονισω με το αρθρο μου ειναι οτι οι υπολοιποι που εκτελεστηκαν στην Καισαριανη ηταν πραγματικοι αντιστασιακοι με δραση και ανηκαν στην "δεξια" παραταξη. Τα γραφω αυτα, οχι για να μειωσω τους κομμουνιστες, αλλα μπας και ενημερωθει και κανενας δεξιος για τη συμβολη της παραταξης τους στην απελευθερωση της πατριδας και να εχουν επιχειρηματα εναντιον των αριστερων που τους αποκαλουν φασιστες , προδοτες και ενω σωρο αλλα αυθαιρετα και αδικα. Οσο για σας οι χαρακτηρισμοι σας για φιλελευθερες μπουρδες δημιουργησε το κυκλο αντιπαραθεσης μας σε αυτο το υφος.

Pierrot Le Fou and Manni είπε...

Εσύ με συγχωρείς αλλά ο τίτλος του άρθρου σου σε διαψεύδει:
"Δεν εκτελέστηκαν MONO (!!)κομμουνιστές στην Καισαριανή κ. Τσίπρα".
Όσο για το χαρακτηρισμό έχεις δίκιο ήταν προσβλητικό και το παίρνω πίσω... Ωστόσο θεωρώ ότι η εμπάθεια που σε διακατέχει δεν σε αφήνει να δεις καθαρότερα την άλλη άποψη και ουσιαστικά έχεις σχηματίσει a priori πεποιθήσεις που σε οδηγούν μονάχα στη μια πλευρά του φεγγαριού, με συνέπεια να καταλήγεις σε αστήρικτα συμπεράσματα...Τεσπα...

Pierrot Le Fou and Manni είπε...

Απλά έτσι όπως έχει φτιάξει τον τίτλο σου προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Παραδείγματος χάρη όταν μιλάμε για μαραθονομάχους αναφερόμαστε στην αρχαία ελλάδα κι αν εγώ πάω να αφήσω ένα λουλούδι στον τύμβο δεν νομίζω ότι είναι αρνητικό αν δεν μνημονεύσω και τη μάχη του 1824 και τους έλληνες πεσόντες εκεί.Δυστυχώς η ευτυχώς η εκτέλεση των 200 ήταν συγκλονιστικό γεγονός, φυσικά υπήρξαν εκτελέσεις μεμονωμένων και όχι μόνο περιπτώσεων ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός μνημονεύεται ακόμη ως μια απο τις μεγάλες θηριωδίες των ναζι στον ΒΠΠ'. Ήταν άστοχο αυτό που έγραψες γιατί είναι σαν να λες ότι ο Τσίπρας πήγε στο Βίτσι η στον Γράμμο και πήρε θέση σχετικά με τον εμφύλιο...

Αντώνης Κρούστης είπε...

Μη μπερδευεστε, στην Καισαριανη εκτελεστηκαν οι 200 κομμουνιστες και πολλοι αλλοι οι οποιοι ηταν δεξιοι και τους καταγραφω στο αρθρο μου. Ντιστοιχο αρυρο μπορω να γραψω και για τους εκτελεσθεντες δεξιου στο Χαιδαρι.
Γιατι σας ενοχλει που συμπληρωνω την ιστορια για να αισθανθουν και οι δεξιοι υπερηφανοι και να μαθουν οι αριστεροι οτι δεν ηταν μονο αυτοι πατριωτες;
Ο Τσιπρας γιατι πηγε στο σκοπευτηριο της Καισαριανης; προφανως για να αντιπαραβαλει εναν συμβολισμο αντιστοιχο με αυτον που κληθηκε να αναλαβει για τη διαπραγματευση της χωρας με τους Γερμανους.
Υπαρχει ομως μια διαφορα , τοτε οι γερμανοι ηταν κατακτητες, τωρα ειναι συνομιλητες. Ή κανω λαθος;

Αντώνης Κρούστης είπε...

Μη μπερδευεστε, στην Καισαριανη εκτελεστηκαν οι 200 κομμουνιστες και πολλοι αλλοι οι οποιοι ηταν δεξιοι και τους καταγραφω στο αρθρο μου. Ντιστοιχο αρυρο μπορω να γραψω και για τους εκτελεσθεντες δεξιου στο Χαιδαρι.
Γιατι σας ενοχλει που συμπληρωνω την ιστορια για να αισθανθουν και οι δεξιοι υπερηφανοι και να μαθουν οι αριστεροι οτι δεν ηταν μονο αυτοι πατριωτες;
Ο Τσιπρας γιατι πηγε στο σκοπευτηριο της Καισαριανης; προφανως για να αντιπαραβαλει εναν συμβολισμο αντιστοιχο με αυτον που κληθηκε να αναλαβει για τη διαπραγματευση της χωρας με τους Γερμανους.
Υπαρχει ομως μια διαφορα , τοτε οι γερμανοι ηταν κατακτητες, τωρα ειναι συνομιλητες. Ή κανω λαθος;

Glafkos Papadouris είπε...

Για το όνομα του Θεού κύριοι. Κύριε Κρούστη ποιά η ανάγκη ''..στην Καισαριανή δεν εκτελέσττηκαν μόνο αριστεροί'', μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά 21ο αιώνα; Εκτελέστηκαν και μέλη του ΚΚΕ και Σοσιαλιστές και κεντρώοι μόνο ταγματασφαλίτες δεν εκτελέστηκαν εκεί. Ολοι αυτοί ήταν ήρωες θύματα του φασισμού. Αρκεί. Οι διακόσιοι της πρώτης του Μάη βέβαια είναι ήρωες και μάρτυρες. Δεν μετριέται ο θάνατος έτσι ''....μα δεν ήταν φυλακισμένοι ήδη αρα δεν... . '' . Μα που ζούμε πιά.Εσείς με ποιό δικαίωμα φιλολογείτε για τον θάνατο τόσων Ελλήνων σε μια περίοδο που ούτε στους χειρότερους σας εφιάλτες δεν έχετε καν φανταστεί. Κανένας από αυτούς δεν καταδέχθηκε να σκύψει το κεφάλη να καταδόσει και να ικετέψει για την ζωή του. Αυτός είναι ο ηρωϊσμός. Ντροπή.

Glafkos Papadouris είπε...

Για το όνομα του Θεού κύριοι. Κύριε Κρούστη ποιά η ανάγκη ''..στην Καισαριανή δεν εκτελέσττηκαν μόνο αριστεροί'', μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά 21ο αιώνα; Εκτελέστηκαν και μέλη του ΚΚΕ και Σοσιαλιστές και κεντρώοι μόνο ταγματασφαλίτες δεν εκτελέστηκαν εκεί. Ολοι αυτοί ήταν ήρωες θύματα του φασισμού. Αρκεί. Οι διακόσιοι της πρώτης του Μάη βέβαια είναι ήρωες και μάρτυρες. Δεν μετριέται ο θάνατος έτσι ''....μα δεν ήταν φυλακισμένοι ήδη αρα δεν... . '' . Μα που ζούμε πιά.Εσείς με ποιό δικαίωμα φιλολογείτε για τον θάνατο τόσων Ελλήνων σε μια περίοδο που ούτε στους χειρότερους σας εφιάλτες δεν έχετε καν φανταστεί. Κανένας από αυτούς δεν καταδέχθηκε να σκύψει το κεφάλη να καταδόσει και να ικετέψει για την ζωή του. Αυτός είναι ο ηρωϊσμός. Ντροπή.

Αντώνης Κρούστης είπε...

Προφανως κε Παπαδουρη προς αποκατασταση των ισορροπιων που και σεις αναγνωριζετε,

Αντώνης Κρούστης είπε...

Προφανως κε Παπαδουρη προς αποκατασταση των ισορροπιων που και σεις αναγνωριζετε,

vasileios είπε...

Τι λες βρε ανιστορητε? Ο Μεταξας ειχε πεθανει πριν την εισοδο των γερμανων στην Ελλαδα.
Επισης το ΕΑΜ ουδεποτε πολεμησε τους γερμανους. Οι Γερμανοι στα σταρατιωτικα τους αρχεια εχουν καταγεγραμμενους 300 νεκρους στρατιωτες απο ανταρτες στην Ελλαδα.
Σιγα τον αγωνα

phaos είπε...

Πολυ καλα τα λεει ο αρθογραφος.Γιατι ενοχλουνται οι λοιποι δεν αντεληφθην.

DESFA είπε...

Δεν ήταν όλοι μέλη του ΚΚΕ οι 200 εκτελεσθέντες στη Καισαριανή. Ο αδερφός του παππού μου, Γιώργης Γκότσης ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου γεωργίας, βενιζελικός και κρυφά ενταγμένος στο ΕΑΜ. Δεν ήταν κομμουνιστής, δεν ήταν μέλος του ΚΚΕ

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση