Τρίτη 12 Απριλίου 2022

 

         Δεν είχα σκοπό να το γράψω το άρθρο αυτό , μέχρι που άκουσα τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο,  να κουνά το δάκτυλο στην κυβέρνηση, γιατί επέλεξε το Νατοϊκό  «ιμπεριαλιστικό» στρατόπεδο έναντι του άλλου , του Ρώσικου.

Του θυμίζω:

1.     Μελετώντας την ιστορία κ. Κουτσούμπα, δεν διάβασα πουθενά στην μακρόχρονη ιστορία της  Ουκρανίας να θέλει διακαώς να συνταχτεί με την Ρωσία και ιδιαίτερα την κομμουνιστική, αντιθέτως, τα σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν το 1920 στα εδάφη της και την εξανάγκασαν με το ζόρι να ενταχτεί στην ΕΣΣΔ.

2.     Ούτε είδα κανένα δημοψήφισμα του λαού της το 1932 υπέρ της βίαιης κολεκτιβοποίησης που της επιβληθεί. Αντιθέτως την απέκλεισαν από την τροφοδοσία τροφίμων για ένα χρόνο  πεθαίνοντας 7 εκ. Ουκρανοί από πείνα.  Αν θυμάστε…


1.     Να σας θυμίσω ότι το 1920 οι Ρώσοι κατέλαβαν το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία και την Αρμενία μετά από σκληρές μάχες των λαών τους που πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους.

2.     Να σας θυμίσω επίσης ότι το ίδιο συνέβη το 1921,  όταν οι Ρώσοι κομμουνιστές επιτέθηκαν στην Κεντρική Ασία και κατέπνιξαν τα εθνικά κινήματα μουσουλμανικών λαών που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία, προσαρτώντας παράλληλα στην ΕΣΣΔ και τις αυτόνομες περιοχές Κίβα και Μπουχάρα.

3.     Να σας θυμίσω επίσης, το ίδιο έτος , ότι η Μογγολία προσαρτήθηκε με πόλεμο  στην ΕΣΣΔ χωρίς να ερωτηθεί  ο λαός της;

4.     Τον Σεπτέμβριο του 1939, σας θυμίζω κ. Κουτσούμπα η Γερμάνια εισέβαλε στην Πολωνία από τα δυτικά και 16 μέρες μετά η ΕΣΣΔ από τα ανατολικά, διαμελίζοντας την. Ξέρετε τι επικαλέστηκαν ; Την προστασία των Γερμανών της Πολωνίας και την προστασία της ουκρανικής και λευκορωσικής μειονότητας. Κάτι αντίστοιχο που τώρα επικαλείται ο Πούτιν για τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας και ο Ετζεβίτ για τους τουρκοκύπριους στην Κύπρο το 1974.





1.  









   Κύριε Κουτσούμπα πολύ θα ήθελα να μου απαντούσατε γιατί η «φιλειρηνική» ΕΣΣΔ εισέβαλε στην Φιλανδία το Νοέμβριο του 1939 καταλαμβάνοντας 11% των εδαφών της και το 30% των γεωοικονομικών πηγών της, αναγκάζοντας την Κοινωνία των Εθνών να την αποβάλλουν από τάξεις της;

8. Γιατί κ. Κουτσούμπα τον Ιούνιο του 1940 εισέβαλε ο Κόκκινος στρατός στην Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ενσωματώνοντας τες στην ΕΣΣΔ; Μήπως είδατε τους λαούς των χωρων της Βαλτικής να σχίζουν τις φλέβες τους γι αυτήν την επιλογή;

9.  κ. Κουτσούμπα να σας θυμίσω επίσης ότι από το 1945 έως το 1949 κομουνιστικοποιήσατε τα κράτη της βαλκανικής χωρίς να τηρήσετε τις συμφωνίες της Γιάλτας και του Πότσδαμ περί αυτοδιάθεσης τους. Το ίδιο πήγατε να κάνετε και στην Ελλάδα (εκτός συμφωνίας) αλλά ευτυχώς αντισταθήκαμε.

10. Ακόμα και όταν οι λαοί αυτών επαναστάτησαν, σας θυμίζω τέσσερεις ημερομηνίες που τις κατέπνιξαν τα σοβιετικά τανκς και οι κομμουνιστικές κυβερνήσεις τους. Την καταστολή της εξέγερσης στην Αν. Γερμάνια το 1953, την εξέγερση της Βουδαπέστης το 1956, την άνοιξη της Πράγας το 1968 και το κίνημα Αλληλεγγύης του Λεχ Βαλέσα το 1980.

 






11. Στο τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου, το κομμουνιστικό χταπόδι άπλωσε τα πλοκάμια του και άρπαξε τα νησιά Κουρίλλες και το Νότιο Σαχαλίνη από την Ιαπωνία και την επαρχία Τάνου Τούβα από την Κίνα. Σήμερα από τα μέρη αυτά περνά ο αγωγός φυσικού αερίου (The Power of Siberia), που τροφοδοτεί την Κίνα, ως εναλλακτική λύση από τον αποκλεισμό των ευρωπαϊκών αγορών. Για να καταλάβετε ότι μικρές διαφορές έχει σήμερα η αυταρχική Ρωσία του Πούτιν με την κομμουνιστική Ρωσία των «φιλειρηνικών ηγετών της. (Λένιν, Στάλιν , Χρουστσόφ , Μπρέζνιεφ κ.α)

12.Μήπως ξεχάσατε την εισβολή των σοβιετικών τανκς το 1979 στο Αφγανιστάν σε ένα 10χρονο πόλεμο, στον οποίο και έχασαν; Δεν σας είδα τόσα χρόνια να διαδηλώνετε έξω από την Ρωσική πρεσβεία για τους λαούς που κατακυριεύσατε όλα αυτά τα χρόνια. Είχατε πάντα την ίδια καραμέλα με το αστείο επιχείρημα που λένε τώρα οι Ρώσοι εισβολείς: «επεμβαίνουμε για να προλάβουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ»


 Και μια σύντομη ιστορία για το τέλος…

Το 1944 η κυβέρνηση του Ιράν υπέγραψε συμφωνία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου με αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες. Η Μόσχα απαίτησε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων στο Β. Ιράν. Το Ιράν απάντησε αρνητικά. Ο Στάλιν δεν απέσυρε τα στρατεύματα του (ως όφειλε μετά το τέλος του β παγκοσμίου πολέμου) από την χώρα και ενίσχυσε τα αυτονομιστικά κινήματα της περιοχής σχηματίζοντας την Κουρδική Λαϊκή Δημοκρατία διαμελίζοντας τη χώρα. Μετά από συντονισμένες αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Βρετάνιας, αλλά και Κ.Κ. Ιράν( που δεν ήθελε τη διάσπαση της χώρας του) , απέσυρε τα στρατεύματα του, τερμάτισε άδοξα το νεοσύστατο κράτος και αποσοβήθηκε ο διαμελισμός του Ιράν.

Ξέρετε πως λέγονται κ. Κουτσούμπα όλα αυτά; Ιμπεριαλισμός.

Και ξέρετε πως λέγεστε εσείς;

Επιλεκτικά ευαίσθητος για να μη πω… υποκριτής.

Με εκτίμηση

Αντώνης Κρούστης

Συγγραφέας.

 

 



0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση