Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση  του δημόσιου χρέους, είναι η επιτυχής διαπραγμάτευση για γενναία διαγραφή του  και πληρωμής του υπολοίπου, όταν η χώρα θα αναπτύσσεται.
Ενδιαφέρον και μάλιστα άκρως φιλολαϊκό. Ποιος δεν θα ήθελε να επιτευχτεί κάτι τέτοιο. Κανείς. Γίνεται όμως;
Ας πάρουμε μερικά δεδομένα.
Η χώρα χρωστά περίπου 320 δις ευρώ. Όταν το ΑΕΠ της είναι περί τα 180 δις. Από το χρέος αυτό μόνο το 13% είναι ιδιωτικό, δηλ. ανήκει σε ιδιωτικές τράπεζες ή κάτι σαν αυτό  που λένε, διεθνείς τοκογλύφους.
Το 2012 θυμίζω ότι με το κούρεμα (PSI) , δηλ. αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει, διαγράφησαν από τις διεθνείς τράπεζες περί τα 180 δις.
Στο διάστημα λοιπόν της 4ετιας του μνημονίου (2010-2014) οι εταίροι μας χρηματοδότησαν τη χώρα μας με 240 δις. Όχι από ιδιωτικές τράπεζες , αλλά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε, 87%  «κρατικό» χρέος και 13% ιδιωτικό. Ποιο από τα δύο άραγε θα πάει να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ , αν τυχόν αναλάβει την τύχη της χώρας;
Το χρέος προς ιδιώτες μάλλον το ξεχνά, γιατί έχει ήδη γίνει . Το χρέος προς τα κράτη συμβαίνει όμως να προσκρούει σε κάποιες μικρές δυσκολίες. Πρέπει να καταφέρει να συνεδριάσουν τα 27 κοινοβούλια της Ευρώπης με θέμα «διαγραφή χρέους της Ελλάδας». Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνονται ομοφώνως. Που άραγε στηρίζετε και πιστεύει ότι θα καταφέρει να εκμαιεύσει μια τέτοια απόφαση , όταν τα ιδεολογικά συγγενή του κόμματα στα εν λόγω κοινοβούλια διαφωνούν κάθετα; Τι τον κάνει να πιστεύει ότι τα όλα τα κοινοβούλια θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης διαγραφής υποσχόμενοι στους λαούς τους ότι είναι για το συμφέρον τους να χάσουν μερικά δις ευρώ από τον κρατικό τους κουμπαρά για τους Έλληνες; Ποια θα ήταν άραγε η δική μας στάση αν ερχόταν ο Σαμαράς στο Ελληνικό κοινοβούλιο και μας πρότεινε να χαρίσουμε καμιά 10ρια δις για τους δυστυχείς, ας πούμε Σλοβένους;
Όσο για τα ρήτρα ανάπτυξης, κανένας δεν χαρίζει πιστεύοντας ότι θα τα πάρει πίσω, όταν ο άλλος θα αρχίζει να αναπτύσσεται. Κι αν δεν αναπτυχτεί;
Παρόλα αυτά, η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η αποπληρωμή των κεφαλαίων, που έχουν εισρεύσει σε αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα γίνει από την πώληση των μετοχών των τραπεζών όταν αναπτυχτούν. Κάτι σα ρήτρα ανάπτυξης. Τι καινούριο λοιπόν μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αν το plan B του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μονομερής ενέργεια διαγραφής χρέους , όπως έκανε ο Λένιν για τα τσαρικά δάνεια, σας πληροφορώ ότι και τα πλήρωσε και έβαλε σε ύφεση τη χώρα του με τρομερές συνέπειες. (υπερπληθωρισμό, φτώχεια, εξαθλίωση, κοινωνικές αναταραχές, ύφεση, λοιμοί κ.ο.κ.) (Πως χρηματοδότησε ο ΛΕΝΙΝ τη χώρα του, μετά την άρνηση πληρωμών; http://fileleftheros1966.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html)
Η υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κενό και η παροχολογία κάνει εκκωφαντικό θόρυβο. Πληροφορώ τους φίλους αναγνώστες, ότι πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε το νόμο 4270/2014. Τι λέει ο νόμος αυτός; Με απλά λόγια ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών θα εγκρίνονται από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Άρα κάνεις κε Τσίπρα δεν θα μοιράζει λεφτά που δεν υπάρχουν.
Αν θέλει κάποιος να μοιράσει λεφτά μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να παράξει πλούτο, και πλούτο παράγει μόνο η ιδιωτική οικονομία.
Είναι καιρός λοιπόν να δώσουμε τις ευκαιρίες στους έλληνες να κερδίσουν από την εργασία τους, απαλλάσσοντας τους από κρατικίστικες πολιτικές, της γραφειοκρατίας, της υπεφορολόγησης, των προστατευτικών νόμων, της αναχρονιστικής εργασιακής νομοθεσίας, των αντιοικονομικών αγκυλωτικών νόμων της αγοράς, προβαίνοντας σε δραστική μείωση του Κράτους και απελευθερώνοντας την οικονομία.
Αν δεν γίνουν αυτά, θα καυχόμαστε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς ανάπτυξη και προοπτική.
Είναι καιρός!!!
Αντώνης Κρούστης

Fileleftheros1966.blogspot.com

0 σχόλια:

Blog Archive

Συνολικές προβολές σελίδας

Άρθρογραφία χρονικά

Ιστοσελίδα του Αντώνη Κρούστη. Από το Blogger.

Άρθρογραφία κατά ετικέτα

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Γνωμικά

Πρωτοσέλιδα

Τροφή για γνώση